Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike  Srbije, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, u više odvojenih akcija u cilju sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije, uhapsili su 28 osoba, dok su protiv osam osoba podnete krivične prijave.

Akcije su sprovedene na teritoriji Beograda, Niša, Požege, Kragujevca, Kraljeva, Subotice, Leskovca i Vranja, a osumnjičenima se na teret stavlja da su od 2014. godine izvršili različita krivična dela, među kojima su poreska utaja, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave, falsifikovanje novca, pronevera u obavljanju privredne delatnosti, prevara, neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druga krivična dela.

Sumnja se da su izvršenjem ovih krivičnih dela oštetili budžet Republike Srbije i druga pravna i fizička lica za skoro dva miliona evra.

Hapšenje zbog zloupotrebe službenog položaja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu uhapsili su B. Đ. (1976), odgovorno lice PD „Hosana“ i M. S. (1972), obojica iz Požege, A. D. (1982) i, M. D. (1980), oboje iz Užica, i B. S. (1969) iz Kraljeva, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Osumnjičeni B. Đ. je koristeći svoj položaj i ovlašćenja, sačinjavao lažnu dokumentaciju o prijemu zamrznutog voća i ambalaže, koja nikada nije dospela u PD „Hosana“, a koju poljoprivredna gazdinstva preko kojih su poslovali A. D. i M. D., kao i fotokopirnica u vlasništvu B. S. nikada nisu ni proizveli niti nabavili. Kako se sumnja, B. Đ je sa falsifikovanom dokumentacijom omogućavao protivpravnu isplatu novca u ukupnom iznosu od oko 62.697.797 dinara, a koji su podizali sa računa ili primali u gotovini.

Na taj način osumnjičeni su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 62.697.797 dinara za koji iznos je oštećeno PD „Hosana“.

Takođe, postoje osnovi sumnje da B.Đ. u magacin nikada nije zaprimio robu koju je fakturisalo PD „Hosana“ već je koristio za svoje lične potrebe, a tu robu je ovo privredno društvo uredno izmirilo. Na ovaj način on je, kako se sumnja, pribavio za sebe i druge protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.637.922 dinara, a na štetu PD „Hosana“.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

- Advertisement -