U opštini Čajetina sistem organizovanog upravljanja otpadom iz godine u godinu se sve više unapređuje jer je već godina prepoznat značaj zaštite životne sredine. Ali pored Zlatibora i Čajetine sve više pažnje se posvećuje seoskim sredinama gde je raspoređeno oko 80 velikih kontejnera.

– Posebno nas raduje i činjenica da konstantno dobijamo nove zahteve za postavljanje kontejnera u različitim zaseocima. Kada iznova dobijamo zahteve to jednostavno znači da su naši sugrađani u seoskom području svesni činjenice da odlaganje otpada na pravilan način čini njihovu sredinu čistijom za život. Dodatno sve je i veća zainteresovanosti posetilica da borave u domaćinstvima, jer u seoskom turizmu nalaze mesto za odmor-istakla je

Vera Blagojević, iz KJP „Zlatibor“ Čajetina.

Iz ovog preduzeća najavljuju da će i ubuduće slediti nabavka novih kontejnera kako bi se ispoštovali svi zahtevi. Meštani to poštuju i puno se promenila generalna slika okoline Zlatibora.

Nesanitarna smetlišta skoro da ne postoje u većim gabaritima što automatski smanjuje iznos sredstava koja su potrebna za čišćenje, a to daje mogućnost preduzeću za nabavku novih kontejnera.

U selima gde su ranije nastajala nehigijenska smetlišta pored puta, u koritu reke, na obalama, u blizini naseljenih delova sada su postavljeni kontejneri. Zahtevi konstantno stižu za nove kontejnerima iz svih mesnih zajednica , a nedavno su dodatni postavljeni u Sirogojnu, Trnavi, Tripkovi, Željinama, u Sušici gde je razvijena privreda, zatim u Semegnjevu, a potrebe su iskazali i iz Jablanice, LJubiša…

U narednom periodu po komunikacionom planu KJP „Zlatibor“ sa korisnicima kroz različite akcije radiće na približavanju pravilnog načina odlaganja otpada. A posebno kad je u pitanju primarna selekcija.

Dodajmo, da je u 2017.godini kako bi uspostavili funkcionalni sistem rada nabavljen još jedan autosmećar i 65 velikih i malih kontejnera. Ukupna vrednost te opreme iznosila je oko šest miliona dinara.

- Advertisement -