Benzin poojeftinio na pumpama u Srbiji, doduše za samo dva dinara po litru, najviša maloprodajna cena benzina ograničena je na 203 dinara za litar, a evrodizela na 218 dinara. Nove cene od danas i za cigarete na našem tržištu.

Najviša maloprodajna cena benzina ograničena je na 203 dinara za litar, a evrodizela na 218 dinara, pa je benzin pojeftinio za dva dinara u odnosu na prethodnu nedelju, dok je dizel zadržao staru cenu, objavilo je Ministarstvo trgovine.

U skladu sa Uredbom o ograničenju visine cena derivata nafte, svakog petka do 15:00 časova se utvrđuje i objavljuje najviša maloprodajna cena za narednih sedam dana.

Benzin pojeftinio, cigarete skuplje

Zbog uvećanja akciza na duvanske proizvode, koja se po poreskom kalendaru redovno dešava dva puta godišnje, u januaru i julu, od danas su za deset dinara poskupele cigarete koje proizvodi Britiš Ameriken Tobako (BAT) dok od će ponedeljka, 11. jula, sa novim cenama, takođe višim za deset dinara, izaći i Japan Tobako Internešenel (JTI).

Filip Moris za sada nije najvio korekcije cena, ali je to uobičajena praksa duvanskih kompanija, koje neko od poskupljenja preuzmu kao svoj teret, dok sledeće ide na trošak pušača.

Od danas su, tako skuplji Lucky Strike, Dunhill, Pall Mall, Rothmans, Kent, Ronhill i Lord koje na tržište plasira BAT, a sledeće nedelje će nove cenovnike primenjivati i brendovi JTI, Winston, Sobranie, LD i ostali proizvodi ove firme.

Cigarete spadaju u luksuznu robu i kao takve podležu akcizama. Do poskupljenja dolazi zbog uvećanja akcize, koja se u skladu sa akciznim kalendarom koriguje svakih šest meseci, odnosno u januaru i julu.

Početkom ovog meseca, akciza je sa 79,75 povećana na 81,25 dinara, odnosno za jedan i po dinar. Tako će se, shodno dinamici korekcije dva puta godišnje, cene povećati još šest puta, a cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi prihod Srbije na 1.000 cigareta trebalo da se, sa 70, poveća na minimum 90 evra.

Cigarete iz serije Pall Mal, koje važe za jeftinije i čija cena se do sada kretala u rasponu od 290 do 330 dinara, sada su skuplje za 10 dinara, a najeftinija paklica sa najnovijom korekcijom, iznosi okruglo 300 dinara.

U kategoriji jeftinijih cigareta je i „Drina“, koja od danas košta 310 dinara.

Najpopularniji brend među pušačima, svakako je Marlboro, koji je u prodaji još uvek po starim cenama.

U trgovinama nemaju precizne najave kada će tačno doći do poskupljenja, ali kažu da je pitanje dana kada će se to desiti.

Najjeftinija paklica Marlbora (plavi) za sada je 360 dinara, dok je popularni „crveni Marlboro“ skuplji i iznosi 400 dinara.

Omiljene cigarete ženske populacje su Eve 120‘s, koje spadaju u red skupljih „nikotinskih zanimacija“, a jedna kutija košta 420 dinara. Njihovo poskupljenje, kao i korekcija cene Marlbora tek predstoji.

Najjeftinije cigarete 270, najskuplje 560 dinara

Na tržištu Srbije, trenutno su, sa 270 dinara po paklici, najeftinije cigarete Next, proizvođača „Phillip Morris“. Kada i one budu poskupele, dolazimo do podatka, da najjeftinije cigarete u Srbiji koštaju oko 2,3 evra.

Sa druge strane, najskuplje su Sobranie (tabakera), za koje je, za paklicu od 20 cigareta potrebno izdvojiti 560 dinara.

Ovaj brend proizvodi „Japan Tobacco“, a u prodaji su još uvek po starim cenama.

Po broju pušača Srbija na vrhu evropske lestvice

I pored toga što su cigarete poskupele u Srbiji se ne smanjuje broj pušača. Čak smo na prvom mestu u Evropi po broju pušača. Statistika kaže da preko 40 odsto stanovnika Srbije puši, a da žene ne zaostaju za muškarcima.

Visoka cena goriva nije prepreka za veliki broj vozila na drumovima (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom jula možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom jula možete pogledati OVDE.

- Advertisement -