Zeleno levi front smatra da ima previše obećanja, da je stanje u zdravstvenom centru i dalje loše, a osim nedostatka medicinskog osoblja, tu je nedostatak materijala i starost instrumenata koji se često kvare a neophodni su za dijagnostiku.

Užički odbor Zeleno levog fronta u saopštenju dalje navodi:

„Da situacija bude gora po građane i građanke Užica i regiona, nastavlja se sa lažnim obećanjima i probijanjem svih mogućih rokova. Naime, prilikom poslednje posete Užicu, avgusta 2021. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić Užičanima je obećao nadolazeće zlatno doba, u kom ćemo, osim fabrika, stranih investitora, obilaznice, kanalizacije, imati i izuzetno moderan i potpuno nov zdravstveni centar.

Proračunato je da će za izgradnju nove, savremene zgrade i nabavku nove opreme biti uloženo 80 miliona evra u naredne 4 godine. U februaru 2022. godine firma „Set Šabac“ kojoj je povereno projektovanje iznela je idejno rešenje novog objekta, a obećanje je ponovljeno. Uz to, nagovešteno je i da će, po završetku radova, zdravstveni centar u Užicu dobiti status kliničko-bolničkog centra.

Više od godinu dana nakon obećanja stanje u zdravstvenom centru je i dalje katastrofalno. Osim nedostatka medicinskog osoblja, užasnog stanja ambulanti u kojima se obavljaju pregledi, nedostatka materijala i starosti instrumenata koji se svakodnevno koriste, često se kvare i sporo popravljaju aparati neophodnih za dijagnostiku.

Užička opšta bolnica (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Po zvaničnim podacima iz novembra prošle godine na listi čekanja na pregled magnetnom rezonancom čeka 320 građana. Aparat je pokvaren već više od pet meseci, ali po rečima rukovodstva ustanove nabavka novog aparata nije izvesna. U planu je bila popravka postojećeg aparata, ali do toga još nije došlo. Slična je situacija i sa kolonoskopom koji je od vitalnog značaja za ranu dijagnostiku karcinoma debelog creva.

Opisana situacija nije prisutna samo u našem zdravstvenom centru, sa sličnim problemima suočene su i druge zdravstvene ustanove u Srbiji, ali treba imati na umu da zdravstveni centar u Užicu pokriva teritoriju od čak 10 opština zapadne Srbije i treba da pruži zdravstvenu zaštitu za preko 263 000 građana.

Zeleno-levi front „Ne damo Srbiju“ će nastaviti da se bori protiv lažnih Vučićevih obećanja za koja je jasno da su samo prazne priče u predizbornoj kampanji. Ukoliko se ovakvo stanje nastavi, uskoro neće imati ni ko da nas leči, ni čime. Umesto naprednjačkog javašluka i nesposobnosti, umesto nacionalnog stadiona dok nam se deca leče SMS-ovima, neophodni su nam drugačiji prioriteti i javne politike koje će u prvi plan staviti pravo građana na kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu“, – navedeno je u saopštenju užičkog Odbora Zeleno-levog fronta.

Sa jedne od ranijih tribina u Užicu (Foto: N.Tošić Užicemedia)

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -