Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja organizovalo je u Užicu treću po redu javnu raspravu o Predlogu strategije za sprečavanje i zaštitu dece od nasilja za period od 2020-2023.godine sa dvogodišnjim akcionim planom.

Pitanje dece i zaštita dece od nasilja je  nacionalno pitanje broj jedan. Jako je važno da naša deca budu bezbedna, zdrava, da imaju srećno detinjstvo, zaštitu kroz  unapređenje položaja. Kada je ovo pitanje na dnevnom redu premijerka Brnabić je formirala i ministarski tim koji se bavi i vršnjačkim nasiljem, – istakla je Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja

Građani, nevladine organizacije, akademske zajednice i svi koji su posvećeni ovoj temi mogu poslati svoje sugestije, primedbe i predloge na sajt Ministarstva do 19. decembra kada se završava ovaj proces.

U Užicu je predstavljena Strategija koju su radili najkompetentniji stručnjaci i eksperti u Srbiji uz podršku UNICEF-a. Problem vršnjačkog nasilja postoji i pre svega treba raditi na prevenciji.

Strategija može biti primenljiva i dobra ako čujemo sve strane. Suštinsko pitanje je ako želimo srećnu,  bezbednu decu u Srbiji i njihovu pravu budućnost onda moramo svi  da budemo uključeni i posvećeni ovom problemu, da ih na najbolji mogući način zaštitimo,-dodala je Božović.

Problemu nasilja se mora posvetiti posebna pažnja od državnog vrha do lokalne samouprave i organizacija koje se time bave konkretno, naveo je Ivan Stanisavljević, pomoćnik gradonačelnika Užica.

– Grad Užice je što se tiče socijalne zaštite jedan od lidera u regionu i imamo sve relevantne ustanove koje se bave tim problemom,- dodao je Stanisavljević.

Učesnici javne rasprave (Foto: UM)

 Užice je među pet gradova u kojima je održana javna rasprava Predlogu strategije za sprečavanje i zaštitu dece od nasilja za period od 2020 -2023. godine. 

- Advertisement -