U većem delu Srbije u utorak će biti oblačno vreme sa lokalnom pojavom slabe ili sipeće kiše, u planinskim predelima ponegde će provejavati slab sneg, dok će na krajnjem jugu biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Duvaće slab, na planinama umeren, severozapadni vetar. Najniža temperatura biće od nula do četiri stepena, a najviša dnevna od tri na severozapadu do 10 stepeni na jugoistoku Srbije. Sutra vreme slično današnjem.

Prema dugoročnoj prognozi Srbiju očekuje blaži i malo suvlji februar, s količinom padavina u granicama višegodišnjeg proseka.Do polovine februara predviđaju se dnevne temperature od 1 do 14 stepeni Celzijusa, sa svega nekoliko kišnih dana, ali ni tada temperature neće padati ispod nule tokom dana.

Stanje na putevima

Prema informaciji iz JP Putevi Srbije najopterećeniji su putni pravci I prioriteta/A kategorije održavanja i to deonice na kojima ima snega:

Mionica – Brežđe – Divčibare – Kaona, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm, Granica PZP Požega/Ivanjica (Divljaka) – Ivanjica – Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar (Javor), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm.

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta/A kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Ivanjice, Valjeva.

Na državnim putevima II prioriteta/B kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Ivanjice, Kolubare, Kruševca, Mačve, Novog Pazara.

Na ostalim putnim pravcima III prioriteta/C kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Ivanjice, Kolubare, Novog Pazara, Užica.

Zbog najavljenih niskih temperatura u večernjim i jutarnjim satima postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Postoji mogućnost pojave magle na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

Iz JP Putevi Srbije i informacija da su prilazi zimskim turističkim centrima prohodni.

Vozačima se savetuje da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze oprezno, pažljivo, da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i savetuje se maksimalan oprez u vožnji, jer zbog niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima i vlažnih kolovoza moguće je stvaranje poledice.

- Advertisement -