Povećanje penzija u ovoj godini može se očekivati za decembar, i to za oko 5-6% u proseku, tvrde članovi Fiskalnog saveta.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković, kaže da nove procente povećanja treba pažljivo planirati u drugoj polovini ove godine, a primeniti ih tek od 2020. On smatra da će povećanje biti oko 6%, uz komentar u dnevnoj štampi da je to bolja varijanta, nego da se razmišlja o umanjenju ili zamrzavanju.

Ali s druge strane, ne treba da upadamo u zamku da odmah po donošenju budžeta i dobrih budžetskih rezultata u prvim mesecima godine krenemo da licitiramo kada će i za koliko uslediti novo povećanje, – ocenio je Vučković za Blic, dodajući da se odluka o povećanju donosi jednom godišnje, prilikom pravljenja budžeta.

I njegov kolega Nikola Altiparmakov kaže da penzioneri mogu računati na dodatno povećanje penzija.

Ono bi moglo da iznosi od 5% do 6% bazira se na privrednom rastu zemlje, a odluku o povećanju bi trebalo očekivati krajem godine. Da li će u toku godine biti jednokratne pomoći koju su penzioneri dobijali ranijih godina, ne može da se kaže. Ono se ne vidi u budžetu za 2019. ali se nije videlo ni u 2018. ni 2017. godini, – ocenio je Altiparmakov.

- Advertisement -