Sveti Trifun je dan, kako kažu, kada se budi priroda, kada se budi ljubav, a zima popušta. Smatra se zaštitnikom vinograda, čuvarem useva od nepogoda i štetočina, ali i zaštitnikom iskrene ljubavi. Zapadne crkve danas obeležavaju Svetog Valentina ili Dan zaljubljenih.

Sveti Trifun – bračna ljubav je blagoslovena od Boga

Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je blagoslovena od Boga, a bračni zavet neraskidiv, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.

Sahranjen je skromno, po njegovoj želji, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominje stradanje svetitelja Trifuna.

Sveti Trifun i narodna verovanja

Sveti Trifun se smatra zaštitnikom vinograda, čuvarem useva od nepogoda i štetočina, ali i zaštitnikom iskrene ljubavi.

Veruje se i da Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počne da se topi. Po nekih shvatanjima ovim danom počinje proleće, priroda počinje da se budi, kao i ljubav kod ljudi.

Pored toga na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi.

Ako na svetog Trifuna pada kiša, veruje se da će uspešno roditi šljiva i da će biti dobra godina.

Jedno od verovanja u narodu je da sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav.

U nekim selima Šumadije slavi se kao zavetan dan, jer se smatra da on štiti sela od grada i poplave.

Prema verovanju, Sveti Trifun je čuvar bilja i štiti ga od raznih štetočina. Obično se njemu mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusenica i drugih insekata.

 Sveti Trifun se smatra zaštitnikom vinograda (Foto: N. Tošić UžiceMedia)

Sveti Valentin i praznik zaljubljenih

Sveti Valentin se isto proslavlja 14. februara, a slave ga katolička i protestanskstska crkva. Međutim, popularnost ovog datuma nema mnogo veze sa crkvom, nego sa običajima i tradicijama.

U starom Rimu slavio se praznik posvećen vučici, koja je svojim mlekom sačuvala život Romulu i Remu osnivačima Rima.

Nekada se u Nemačkoj 14. februar smatrao za baksuzan dan. Tog dana je po legendi, rođen je Juda, koji je izdao Hrista.

Poljubi me na mostu ljubavi

A uz Dan zaljubljenih jedna priča pod naslovom “Poljubi me na mostu ljubavi i izgovori stihove pesme Molitva za ljubav”, objavljena ranije na UžiceMedia.

 “Odavno mnogi znaju za Most ljubavi u Vrnjačkoj  Banji. To je jedan od 32 mosta koliko ih Banja ima, na Vrnjačkoj i Lipovačkoj reci, o čiju ogradu dugu samo desetak metara zaljubljeni kače katance kao zalog večne ljubavi. Običaj zaključavanja ljubavi u samom centru Banje, star  je, kažu, preko sto godina. I baš iz Srbije, iz Vrnjačke Banje, proširio se dalje po svetu, na mostove u Parizu, Moski, Kelnu, po Italiji, Holandiji, pa i Turskoj.

Po nekim podacima,običaj zaključavanja ljubavi potekao je iz Kine još pre nekoliko stoleća, a Njujork Tajms u tekstu „Zveket ljubavi na mostovima u Parizu“ pominje Mosti ljubavi u Vrnjačkoj Banji koji ima najdužu tradiciju zaklinjanja na vernost zaključavanjem katanca o ogradu mosta. I dok je ovaj običaj u Parizu, na Mostu umetnosti počeo tek 2008. godine, u Banji je „krenuo“ u vreme Velikog  rata”, a potom sledi priča o ljubavi Nade i Relje.

Manastir Gračanica kod Trebinja (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Dodajmo i to da je običaj da se na ovaj dan iskazuje ljubav nekim gestom osobi do koje nam je stalo. Ako planirate da dan posvetite voljenoj osobi, bilo bi idealno da ga obeležite uz vino, obavezno cveće i puno ljubavi. Malo li je?

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -