Od ukupno 450 auto-škola u Srbiji njih oko 300 prestaće da postoji ako 27. oktobra stupi na snagu novi Pravilnik o obuci vozača, saglasni su stručnjaci.

Naime, prema novom Pravilniku, auto-škole će morati da imaju poligon od oko 5.000 kvadratnih metara (oko 50 ari), i to usvom vlasništvu ili makar iznajmljen, što će malo ko u našoj zemlji moći da ispuni.

Mali broj škola koje će uspeti da ispune sve zakonske odredbe i nastave sa radom moraće da ulože veliki novac a samim tim i značajno povećaju cenu, pa će obuka za vozače umesto dosadašnjih 70.000 sigurno koštati najmanje 100.000 dinara.

Predsednik Asocijacije auto-škola Srbije Milan Krstić kaže da u ovom trenutku samo 36 auto-škola u celoj zemlji ispunjava sve propise koje predviđa novi Pravilnik.

Pored poligona, problem za auto-škole u novom Pravilinku stvara i to što će obavezno morati da imaju uspon i što više neće moći da vežbaju na ulici.

Do 2015. u Srbiji je postojalo 900 auto-škola, a sada ih ima 450.

– Ako se ne pronađe kompromis i 27. oktobra počne da se primenjuje Pravilnik, plašim se da ćemo sigurno ostati bez 300 auto-škola. Njih 150 bi trebalo da opstane, što je premalo, a uz to će i cena obuke u njima drastično skočiti, kaže Slobodan Milošević iz Privedne komore auto-škola Srbije.

- Advertisement -