– Sama činjenica da je u jednoj maloj opštini kao što je Čajetina došao ovoliki broj dece govori da su organizatori napravili pravu stvar a mi kao domaćini smo se potrudili da stvorimo sve uslove kako bi se deca osećala kao kod svoje kuće. Osnovni motiv bavljenja sportom trebalo da bude zdrav način života i druženje, a ne novac, – rekao je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, naglasivši da Zlatibor uz turističke potencijale ima i velike potencijale za razvoj sporta, i da će opština Čajetina posebno podsticati razvoj sporta kod mladih.

Ivana Jovanović, predsednica Sportskih igara mladih Srbije se zahvalila opštini Čajetina na pomoći u organizaciji ovog sportskog događaja, dodavši da je – uvek lepo biti na Zlatiboru a posebno danas, imajući u vidu ovaj karavan radosti i prijateljstva mladih. Zadovoljni smo saradnjom sa predstavnicima lokalne samouprave Čajetine i drago mi je da su prepoznali ono što mi želimo da radimo imajući u vidu da je ovde prioritet drugarstvo kroz sport,- kazala je Jovanović.

Svi zainteresovani osnovci (2003. godište i mlađi) nadmetaće se u šest sportskih disciplina – malom fudbalu, ženskoj odbojci, uličnom basketu, stonom tenisu, šahu a posebno nadmetanje namenjeno je deci 2007. godišta i mlađih u igri „Između dve vatre“. Tokom juna će još biti održana nadmetanja u odbojci na pesku i tenisu.

Vrednost projekta Igara takođe su prepoznale mnoge institucije i brojni ugledni pojedinci iz sportskog, kulturnog i javnog života, kako regiona tako i Evrope.

Sportske igre mladih podržavavaju: Evropski parlament, Vlada Ruske Federacije, Međunarodni olimpijski komitet, Svetska fudbalska federacija, Premijer liga, Svetska rukometna federacija i mnogi drugi.

Manifestacija je regionalnog karaktera, važna je zbog povezivanja dece regije. Sportske igre mladih pridružuju se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u zaštiti dece i mladih od nasilja i razvijanju pozitivnog sistema vrednosti.

U 2018.godini Karavan radosti i prijateljstva Sportskih igara održaće se u 20 gradova na teritoriji Republike Srbije.

U još 20 mesta održaće se turniri u malom fudbalu Koka Kola Kup Srbije 2018. a u još 20 mesta u saradnji sa Savezom za školski sport Srbije, organizuju se promotivne aktivnosti i takmičenje u atletici i između dve vatre.

Svečano otvaranje Sportskih igara mladih za region zakazano je za 25.maj u 10 sati , na Centralnom gradskom trgu u Sremskoj Mitrovici. Državno finale SIM Srbije 2018. održaće se u periodu od 23. jula do 29. jula u Beogradu. Veliko međunarodno finale, na kome učestvuju pobednici iz Srbije, Hrvatske i BIH, u 10 sportova,  na programu je u Splitu, od 20.avgusta  do 26. avgusta 2018. godine, navedeno je u informaciji iz čajetinske opštine.

Foto: Sloboodan Đurić

- Advertisement -