Spomenik je postavljen u znak sećanja i zahvalnosti oslobodiocima otadžbine. Spomenik velikoj pobedi otkrili su generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković i gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Generalni sekretar predsednika Nikola Selaković u svom obraćanju je rekao, da ako se izuzme spomen ploča na užičkoj crkvi Svetog Đorđa sa imenima izginulih Užičana u Velikom ratu Užice je, ako ne i jedini, a ono jedan od retkih gradova koji do danas nije podigao spomenik borbi, stradanju i pobedi Srbije u Prvom svetskom ratu.

– Ovo je ujedno i spomenik Srpkinji, majci, ženi i sestri, onoj koja je rodila heroje i onoj koja je posle rata obnovila našu naciju.

U obraćanju novinarima Selaković je rekao da je ovo spomenik Velikoj pobedi, a ne Boginji ili Velikoj Srbiji, kako su mediji ovih dana pisali.

– Ponosan sam što smo danas otkrili Spomenik velikoj pobedi, – rekao je Selaković, naglašavajući da je veliki protivnik rušenja spomenika.

Prema rečima užičkog gradonačelnika Tihomira Petkovića ovo je veliki dan za Užice.

– Ovo je veliki dan za Užice i nas Užičane, dan kada su se potomci velikih ratnika iz Velikog rata odužili svojim precima na pravi i dostojanstven način, sa skulpturom koja je osmišljenja još 1900. godine, od rodonačelnika srpskog vajarstva Đorđa Jovanovića, koju je po ugledu na nju uradio Sveta Radović. Verujem da će sveukupno biti simbol grada Užica, koja će nam pomoći da nemamo strahove, koji su dugi niz decenija bili prisutni,- rekao je Petković.

Užičani su u Velikom ratu pokazali veliki patriotizam i u velikom broju se priključili borbi za oslobođenje. Karađorđevom zvezdom odlikovano je 328 boraca iz užičkog kraja koji su bili učesnici Balkanskih i Prvog svetskog rata.

Razmeru stradanja najbolje ilustruje podatak da je Užice prema popisu iz 1890. godine imalo više od šest hiljada stanovnika, a nakon svih ratova i nedaća, 1921. godine 4.844 stanovnika.

Počast junacima Velikog rata odala je Počasna jedinca Vojske Srbije, a sveštenstvo užičke crkve obavilo je čin osvećenja spomen obeležja.

- Advertisement -