Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je nezavisno, neprofitno i nestranačko udruženje kompanija, opština i organizacija civilnog društva koje zajedničkim snagama kontinuirano rade na stvaranju boljih uslova za život i rad u Srbiji.

Od svog osnivanja 2006. godine do danas, NALED je izrastao u najveću privatno-javnu asocijaciju koja okuplja više od 300 članova, dok mrežu partnera čini preko 100 državnih institucija i međunarodnih organizacija.

NALED se pozicionirao kao ključni sagovornik Vlade i Parlamenta u definisanju regulatornih prioriteta i zakonskih rešenja od značaja za privredu Srbije. Članovi se zalažu za efikasnu državu, smanjenje birokratije i parafiskalnog opterećenja privrede, kao i za fer konkurenciju.

NALED daje nezavisnu ocenu rada državnih institucija i izveštava javnost i Evropsku komisiju o statusu reformi u Srbiji, a sve u cilju poboljšanja poslovne klime i podsticanja ekonomskog razvoja naše zemlje.

Sa 300 članova, više od 100 realizovanih projekata iza sebe, podrškom domaće i međunarodne zajednice, NALED je jedinstveni pokretač reformi ne samo u Srbiji već i u jugoistočnoj Evropi. Studije i analize, projekti za jačanje konkurentnosti i originalne inicijative (E-dozvole, Barometar propisa, Kalkulator lokalnih taksi i naknada, Registar parafiskalnih nameta, Certifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, Regulatorni indeks Srbije, Siva knjiga propisa) koje je kreirao NALED značajno su doprinele reformama u Srbiji i administrativnom rasterećenju privrede.

NALED je na čelu stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije učestvovao u izradi prvog Nacionalnog programa sa 108 mera za rešavanje problema nelegalne trgovine, poreske utaje i rada na crno. Kao koordinator Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na Doing Business listi Svetske banke i uvođenjem elektronskih građevniskih dozvola, NALED je doprineo da se Srbija plasira na 43. mesto u svetu po lakoći poslovanja, što je najbolji rezultat u proteklih 10 godina. Krajnji cilj reformi za koje se NALED zalaže i u čijem sprovođenju učestvuje je razvoj dobrog poslovnog okruženja koje će svim građanima Srbije omogućiti bolji život.

NALED i njegovi članovi učestvuju u više od 45 radnih i stručnih tela Vade Srbije za izradu i unapređenje nacionalnih strategija i ključnih propisa za privredu.

Pre sednice Izvršnog odbora NALED-a, koja će biti održana u četvrtak, 30. maja, u 13 časova, medijima će se obratiti gradonačelnik Užica, predsednik IO i izvršna direktorka NALED-a.

Užice, 30. maj 2019. godine

Izvršni odbor Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) na sednici održanoj u užičkoj Gradskoj kući, razmatrao je niz tema, privlačenje investitora u užički kraj, izmena propisa i niz drugih.

Grad Užice ima dobru saradnju sa NALEDOM, ima svog predstavnika u Izvršnom odboru, a jedan je i od njegovih osnivača.

Užički gradonačelnik Tihomir Petković je naveo da postoji nekoliko tema oko kojih su zajednički angažovani.

Od ove godine ćemo biti u programu sertifikacije opština i gradova sa dobrim poslovnim okruženjem koji NALED sprovodi i u zemljama regiona, ali i u programu „Umetnost Srbije“. Na našu inicijativu tema današnjeg sastanka će biti i izmena propisa kako bismo mogli da u legalne okvire stavimo sve učesnike javnog prevoza, – rekao je Petković.

Sa sednice NALED-a u Užicu (Foto: Grad Užice)

Predsednik IO NALED-a Dejan Đokić se osvrnuo na suzbijanje sive ekonomije, ali i inspekcijski nadzor nad lokalnim prevozom.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, smatra da posebno treba voditi računa o kreiranju ambijenta za poslovanje i zato „želimo da pomognemo da se svi servisi koji prate podršku domaćoj privredi konstantno unapređuju, jer je to najbolja preporuka za nove investicije“.

Dodajmo da se Užice uključilo u inicijativu „Umetnost Srbije“ koja promoviše legat užičkog slikara Mihaila Milovanovića, koji podržavaju i Sombor, Požarevac i Šid.

- Advertisement -