Berba maline se završava, a malinari se ne smiruju. Na svim otkupnim mestima prva klasa maline plaća se oko 100, a druga  od 50 do 60 dinara.

Ivanjički malinari tvrde, prevareni su od svojih udruženja, od države, od premijerke i ministarstva. Zbog toga najstarije udruženje„Vilamet“ sutra, u subotu, organizuje protest i poziva proizvođače jagodičastog voća iz cele Srbije da se okupe u Ivanjici i dogovore šta dalje.

Svi pregovori za veću cenu maline su lažni, malinari ne žele više da razgovaraju sa Asocijacijom malinara koju vodi njihov sugrađanin Dobrivoje Radović, za koga tvrde da je malinare prodao vlastima i da upropašćava malinarstvo.

Da bi se izborili za veću cenu maline i ostalog jagodičastog voća, moramo biti  radikalniji, jer su propali svi razgovori na relaciji Vlada, hladnjčari, malinari, kaže Stojan Ocokoljić, predsednik  UO ivanjičkog udruženja „Vilamet“ naglašavajući da i premijerka Brnabić nije htela da ih primi onda kada su želeli svi da nastupe jedinstveno.

Podseća na poslednji sastanak ministra Nedimovića ipredstavnika Asocijacije malinara u Kosjeriću, na kome je navodno dogovorena otkupna cean od 125 do 200 dinara i nastavak pregovora. I od toga nije bilo ništa:

– Ovo je pet do dvanaest da se okupimo na jednom mestu, Ivanjdan, Ivanjica, pozivamo sve malinare iz svih udruženja, izuzev Asocijacije malinara, odnosno „vođa“ tog udruženja. Sezona berbe  je završena, to smo čekali da bismo krenuli  sa oštrijim protestima protiv otkupljivača, hladnjačara, ministarstva, vlade, a  nama je ustvari kriv sam vrh države. Premijerka Brnabić odbila je da prima udruženje „Vilamet“ i ostale malinare. Mi smo hteli da nastupimo jedinstveno, imali smo opstrukciju, jer je Asocijacija obećala malinarima da će ona ove godine preuzeti organizovanje malinara. Asocijacija na čelu sa Dobrivojem Radovićem nas je prodala. Zbog toga mi hitno donosimo odluku, opstajemo li na tršištu, ili  uništavamo malinjake,- kaže Ocokoljić.

Slično govori Radenko Marić, predsednik udruženja „Podgolijski plodovi“. Kaže da je u malinarstvu nastupila katastrofa. Dilema je kojim putem dalje:

-Ja samo da podsetim kakve su nekada bile cene maline, sa tonom maline mogli smo mnogo nabaviti za svoje domaćinstvo, danas to ne mogu kupiti ni sa  petnaest tona maline. Stalno smo u komunikaciji sa proizvođačima jagodičastog voća u Podrinju, južnoj Srbiji, celoj Šumadiji, ljudi su u šoku. Moramo brzo doneti dalju strategiju.

Dejan Adžić, predsednik  Skupštine „Vilameta“ 30 godina bavi se proizvodnjom maline, poslednje tri godine kaže uložio je oko 30 000 evra za unapređenje te proizvodnje, i pita se šta je dobio. Navodi da ga je država razočarala, posebno Ministarstvo poljoprivrede lažnim obećanjima.  Podseća da je Ministarvo pre tri godine savetovalo da se sadi malina, da se unapređuje proizvodnja, jer postoje velike šanse na svetskom tršištu:

– Sada odjednom dobijamo informaciju kako naša malina ne ide dobro na svetskom tržištu. Znamo mi da je to laž i prevara. Cena maline  na svetskom tršištu se nije godinama menajla, a mi smo sa 2,5 evra otkupne cene, spali na  50 dinara. Sramota !

Sutra će u Ivanjici malinari na skupu koji počinje u 10 sati odlučiti šta dalje, ne isključuju i  blokade saobraćajnica narednih dana, a u pozivu za protest stoji: “Poštovani proizvođači, ujedinimo se sada, ili nikada !

Tekst i foto: Novka Ilić

- Advertisement -