Rukovodilac Centra za pravne i ekonomske inicijative i politike Privredne komore Srbije, Kristina Đurić, rekla je da je prošle i ove godine Privredna komora Srbije uputila ukupno 173 zakonodavne inicijative od kojih je 60 realizovano. Poboljšana je i komunikacija regionalnih komora sa lokalnim samoupravama, a rezultat toga je 13 realizovanih inicijativa.

Privredna komora Srbije, po rečima Kristine Đurić, inicirala je ono što je suštinski bitno i što utiče na funkcionisanja cele privrede, a to je smanjenje poreza na dobit pravnih lica i smanjenje poreza i doprinosa na zarade radi stimulisanja privrednog ambijenta.

Kristina Đurić

Od strane Ministarstva finansija najavljeno je da će od naredne godine biti smanjeni doprinosi za nezaposlenost od 0,75 posto. Nadamo se da je to samo početak smanjenja poreskih opterećenja poslodavaca,- rekla je Đurić i podsetila da su na prošlonedeljnoj sednici Skupštine Srbije usvojene izmene i dopune Zakona o ulaganjima koji će omogućiti da na tržištu budu izjednačeni domaći i strani investitori po osnovu uvoza opreme koja predstavlja osnovna sredstva za rad i da je PKS već godinu dana u komunikaciji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Ministarstvom finansija u vezi Zakona o naknadama. Zahvaljujući inicijativi PKS, naknada za unapređenje i zaštitu životne sredine koja se tiče svih proizvodnih delatnosti biće obračunavana na osnovu Uredbe koja će uskoro biti doneta i koja će uzimati u obzir samo upotrebljene proizvodne kapacitete, a ne ukupno ostvareni poslovni prihod kao do sada.


Ana Lapčević

Po rečima Ane Lapčević, direktorke RPK Zlatiborskog upravnog okruga, privrednici sa područja koje pokriva RPK tokom godine najčešće ukazivali na nedovoljan pristup sredstvima potrebnim za poslovanje, na nedovoljno jasne i komlikovane administrativne procedure, kao i na probleme deficita kadrova odgovarajućih profila. RPK Zlatiborskog upravnog okruga reagovala je i na pojedinačne zahteve svojih članica i u najvećem slučajeva  ih je rešavala.

Na sednici su studentkinje Visoke poslovno-tehničke škole Užice Milena Tomić i Ivana Radmilović, predstavile svoju inovaciju „Generator fluo“, projekat kompostane koji je u maju ove godine bio među deset najboljih i nagrađen u okviru projekta Sosijete ženeral banke.


Milena Tomić

Projektom je predviđeno kompostiranje, prerada biorazgradivog otpada na deponiji „Duboko“ što bi joj konačno omogućilo održivost.

Međutim, po rečima Milene Tomić, realizacija ovog projekta još nije započela iako su ulaganja mala, a prihod bi rastao iz godine u godinu.

Promovišemo projekat i pred privrednicima našeg kraja pa se nadamo da će neko imati sluha da ga i realizuje – kaže Milena Tomić.

- Advertisement -