Pršudijada u Mačkatu održaće se od 14. do 16. februara, kao i prethodnih godina u porti crkve Svetog proroka Ilije. Upućen je poziv ljubiteljima domaćih delikatesa da posete selo tokom trajanja manifestacije. Na kraju manifestacije će biti proglašeni najbolji proizvođači suvomesnatih proizvoda.

Predstojeća 23. sajamska manifestacija Pršutijada, koja će se tradicionalno održati u selu Mačkat, najavljena je na konferenciji za medije u Inovacionom biznis centru na Zlatiboru. Predstavljeni su program i značaj manifestacije. Više od dve decenije okuplja najbolje proizvođače suvomesnatih proizvoda iz zlatiborskog kraja i šire. I promoviše kvalitetnu domaću proizvodnju i gastronomsko nasleđe ovog regiona.

Govorili su: direktor Zlatiborskog Eko Agrara, Marko Marić, direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović. Zatim, direktorka Kulturnog centra Čajetina, Danica Jevtić Šišović. Kao i predsednik Udruženja proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, Milivoje Tanasković i Jana Brković u ime proizvođača.

Direktor Eko Agrara, Marko Marić, istakao je da „Pršutijada“ ima višestruki značaj – ne samo kao gastronomska smotra već i kao snažan podsticaj razvoju poljoprivrede, privrede i turizma na Zlatiboru.

Pršutijada u Mačkatu obogaćuje turističku ponudu planine i daje snažan doprinos lokalnoj privredi

„Ovo je 23. izdanje manifestacije, ako izuzmemo godinu pandemije. Održava se u periodu kada se na Zlatiboru očekuje veliki broj gostiju zbog obeležavanja Sretenja. Pršutijada obogaćuje turističku ponudu planine i daje snažan doprinos lokalnoj privredi. Naša obaveza je da podržimo proizvođače. Koji su ostali dosledni tradiciji i očuvali vrhunski kvalitet suvomesnatih proizvoda“, izjavio je Marić.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor, Vladimir Živanović, naglasio je da se u dane praznika na Zlatiboru očekuje više od 55.000 posetilaca. Što Pršutijadi daje dodatnu vrednost kao jednoj od centralnih manifestacija.

„Pršutijada je nezaobilazan događaj za sve goste Zlatibora tokom Sretenja. Pored ove manifestacije, turisti će imati priliku da uživaju u raznim sadržajima. Od skijanja na Torniku, preko bogatog zabavnog programa, do koncerta Milice Todorović na Kraljevom trgu 15. februara. Apelujemo na posetioce da se na vreme informišu o parking prostorima i rezervišu smeštaj“, rekao je Živanović.

Pršutijada nije samo gastronomska smotra, već deo kulturnog i nacionalnog identiteta našeg kraja

Direktorka Kulturnog centra Čajetina, Danica Jevtić Šišović podvukla je kulturni i tradicionalni aspekt manifestacije, naglašavajući njen značaj za očuvanje identiteta Zlatibora.

„Dvadeset tri godine trajanja potvrđuju da Pršutijada nije samo gastronomska smotra, već deo kulturnog i nacionalnog identiteta našeg kraja. Nekada su se sa Zlatibora nosili drugačiji pokloni, a danas su pršuta, sir, kajmak i rakija postali naši najautentičniji suveniri. Verujemo da će i ove godine turisti uživati u tradicionalnim specijalitetima i poneti deo Zlatibora sa sobom“, istakla je Jevtić Šišović.

Predsednik Udruženja proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga Milivoje Tanasković i Jana Brković u ime proizvođača, pozvali su sve ljubitelje domaćih delikatesa da posete Mačkat tokom trajanja manifestacije.

„Očekujemo veliki broj posetilaca, kako onih koji su već prepoznali vrednost Pršutijade, tako i novih gostiju koji će tek otkriti bogatstvo ukusa zlatiborskog kraja“, poručila je Brkovićeva.

Organizatori manifestacije iz opštine Čajetina pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju manifestaciji i uživaju u autentičnoj atmosferi ovog događaja.

Sa jedne od prethodnih Pršutijada u Mačkatu (Foto: Arhiva UM)

14. februar

Pršudijada u Mačkatu – učestvovao veliki broj proizvođača

U selu Mačkat otvorena je manifestacija posvećena suhomesnatim proizvodima i tradiciji „Pršutijada“, koja će trajati do 16. februara. Manifestacija je svečano otvorena u Porti crkve Svetog Proroka Ilije obraćanjem predsednika Opštine Čajetina Milana Stamatovića koji je pozdravio mnogobrojne goste i ljubitelje tradicionalnih proizvoda zlatiborskog kraja.

Na ovogodišnjem sajmu okupio se veliki broj proizvođača. Svi posetioci mogli su videti, probati i kupiti suhomesnate proizvode, prvenstveno svinjsku i goveđu pršutu. Ali i druge specijalitete poput slanine, stelje i kobasice.

Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u različitim kategorijama. Selo Mačkat je poznato po velikom broju proizvođača suhomesnatih proizvoda koji se vekovima unazad tradicionalno pripremaju u ovom zlatiborskom selu. Oni su predstavili svoje proizvode, a stručni žiri ocenio je najbolje među njima.

Pobednici ovogodišnje Pršutijade:

Kategorija kobasica:

1. Radomir Šopalović;
2. Aleksandar Čeliković;
3. Nikola Brković;

Kategorija ovčija stelja:

1. Mitar Marić;
2. Vladimir Andžić;
3. Ilija Stojanović;

Kategorija slanina:

1. Jelena Stojanović;
2. Mitar Marić;
3. Marko Stojanović;

Kategorija svinjska pršuta:

1. Mitar Marić;
2. Marko Stojanović;
3. Jelena Stojanović;

Kategorija goveđa pršuta:

1. Aleksandar Radojičić;
2. Mitar Marić;
3. Jelena Stojanović.

Tokom trodnevne smotre pored bogate gastronomske ponude posetioci su imali priliku da uživaju i u bogato kulturno – umetničkom programu. I da učestvuju u nagradnoj igri.

„Pršutijada“ u Mačkatu nije samo prilika da se uživa u specijalitetima zlatiborskog kraja, već i da se očuva tradicija i veština domaćih proizvođača.

Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suhomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, uz podršku Opštine Čajetina, Turističke organizacije „Zlatibor“, Eko Agrara Zlatibor i Kulturnog centra „Zlatibor“.

Foto: TO „Zlatibor“/N.Tošić UM

Za još informacija iz privrede, turizmareportažapratite naš sajt i društvene mreže Facebook i Instagram!

- Advertisement -