Izgradnjom arheološkog muzeja iz doba neolita u klisuri reke Đetinje u Užicu i unapređenjem sadržaja postojećeg arheološkog parka – neolitskog sojeničkog naselja Panonika i Geološkog muzeja u Tuzli, teži se očuvanju i turističkoj promociji kulturnog i istorijskog nasleđa gradova Užice i Tuzla iz perioda neolita.

Grad Užice u partnerstvu sa Gradom Tuzla, Opštinom Milići i Umetničkom školom iz Užica, kroz saradnju na revitalizaciji kulturnog nasleđa Zlatiborskog okruga i Tuzlanskog kantona, doprineće unapređenju kulturnog identiteta prekograničnog područja tokom 18 meseci sprovođenja projekta, – navedeno je u informaciji NeoLIFE.

Finansiranje i realizacija projekta „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE“ odvija se u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina iz Instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPAII), preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) Ministarstva finansija Republike Srbije.

Očekuje se da će konferenciji u Užicu prisustvovati Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, kao i predstavnik Delegacije EU u Srbiji. Potvrđeno je prisustvo gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića i gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića.

Početna konferencija projekta „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE“ održaće se u sredu, 6. marta 2019. godine sa početkom u 11.00 časova, u Svečanoj sali Gradske kuće u Užicu.

Naslovna fotografija: Duško Opačić

- Advertisement -