Knjiga je najveći izvor infomracija, znanja i ideja. Knjigama se prenose poruke kroz prostor i vreme, a one najvrednije povezuju veliki broj generacija širom sveta. Tim povodom je odlučeno da se proslavlja Svetski dan dan knjige i autorskih prava u cilju odavanja priznanja magičnim rečima koje su nas obogatile ali i u cilju podsticanja na čitanje svih slojeva društva.
U Užicu u toku Regionalni književni festival Na pola puta, koji je počeo juče, u nedelju, 22. aprila, prve večeri je bilo predstavljanje Male kutije, pete po redu koja sadrži pet knjižica tekstova Predraga Lucića, koji je bio gost ovog festivala od osnivanja.
Praznik potiče iz Katalonije gde je prvi put obeležen 7. oktobra 1926. godine, na dan Servantesovog rođenja. Pisac i urednik Vinsent Klavel Andres je predložio Zvaničnoj komori knjižara i izdavača Barselone da se ovaj datum proglasi Španskim danom knjige, a oni su prihvatil ideju sa tim što su svečanost pomerili za 23. april kako bi se poklopila sa velikim španskim praznikom Dijada de Sant Hordi (Sveti Đorđe ili Đurđevdan). U Kataloniji su na ovaj dan još u srednjem veku organizovane svečanosti i turniri, a običaj je bio da plemići poklanjaju damama ruže.
Danas je ovaj praznik spojen sa Danom knjige pa muškarci poklanjaju ženama cveće a one njima knjige. Zanimljivo je da Šekspirova otadžbina Velika Britanija nije prihvatila ovaj datum kao Dan knjige upravo zato što se poklapa sa proslavom dana nacionalnog sveca Svetog Đorđa, već je knjizi posvetila 14. mart.
Svetskim danom knjige i autorskih prava proglašen je 23. april na Generalnoj koneferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. kada ga je prihvatilo oko osamdeset nacija.
Uz Svetski dan knjige prošetajte do užičke Narodne biblioteke koja raspolaže knjižnim fondom od preko 190.000 knjiga, više od 130 naslova periodike i kao moderna ustanova kulture ima svoj Internet klub, ili do knjižare i nabavite dobru knjigu.

- Advertisement -