Tokom skupa koji je održan na platou ispred Gradske kuće ponovljeni su ranije istaknuti zahtevi za smenom gradonačelnika Užica i zamenika gradonačelnika u ostavci i poručeno da nema fer i demokratskih izbora bez slobodnih medija.  

– Na ovom istom mestu devedesete godine održan je prvi opozicioni skup u Užicu. Među govornicima su bili Rada Mitrović, Svetislav Basara i Obrad Jovanović. Večeras smo bez Obrada ali smo sa obrazom, – podsetio je na prvi opozicioni skup u Užicu Zoran Filipović koji je pozvao sugrađane da minutom ćutanja odaju poštu preminulom profesoru i slikaru Obradu Jovanoviću koji je dao nemerljiv doprinos stvaranju demokratskih procesa u svojoj sredini kao jedan od retkih ljudi na početku višestranačja u Užicu i kao prvi predsednik opštinskog odbora DS-a.

Žarko Trebješanin je govorio o zahtevu građana da se oslobode mediji, jer sloboda medija nije u tome da priča svako šta hoće nego je to kako je rekao bahatost, jer takvi mediji nisu slobodni od pritisaka vlasti. Po Trebješaninu oni su pre svega slobodni od razuma, logike, morala i pristojnosti. Situaciju u medijima priznati psiholog je ilustrovao aforizmom Rada Jovanovića:Prošao sam ceo svet, ali nigde narod ne živi lepše nego na našoj televiziji„.

Mediji u Srbiji su već više od šest godina slobodni od veze za stvarnošću i od najelementarnijeg uzusa profesionalnosti. Umesto da mediji budu uzor kulturnog, civilizovanog i pristojnog obraćanja publici s poštovanjem oni su postali uzor krajnje  nepristojnom nekulturnom, nemoralnom, ponižavajućem i sramotnog odnosa prema čitaocima i gledaocima, – rekao je Trebješanin i dodao da mediji umesto da objektivno, analitički i kritički obaveštavaju o stanju u društvu oni šminkaju, krivotvore i proizvode nepostojeću stvarnost.

Pri tome je istakao da nema fer i demokratskih izbora bez slobodnih i profesionalnih medija kako bi građani mogli po svojoj volji da biraju.

-Bez slobodnih medija nema slobodne Srbije, građani moraju znati ko je ko u izbornoj trci i o tome šta nude učesnici u izbornoj trci i o tome obavešaani neutralno i nepristrasno. A ne da mediji vrše skrivenu propagandu i unapred obilikuju stavove i mišljenja ljudi, navijački naspram vlasti satanizujući opoziciju i od izbora praveći farsu, – rekao je Žarko Trebješanin na užičkom protestnom skupu na kome je govorio i dr Lazar Đurović.

Preko televizije imamo najveći rast bruto domaćeg proizvoda, a da li znamo kako živimo i kolike su nam plate? Obećali su preispitivanja 24 sporne privatizacije do toga da neće biti smanjene penzija i plata i sve slagali, – rekao je Đurović uz reči da oni koji sede kući i ne izlaze na izbore pristaju da budu nemi svedoci sopstvene propasti, u zemlji u kojoj se sve ruši i propada, u kojoj se više umire nego rađa.

Građani su posle mitinga krenuli u šetnju glavnim gradskim ulicama naoružani pištaljkama noseći državne zastave i balone na kojima je pisalo „1 od 5 Uzice“. Sledeći protest najavljen je za sedam dana na istom mestu uz informaciju da trenutno u Srbiji „šeta“ oko sto gradova i da ih je sve više.

- Advertisement -