U protekle tri godine učinjen je značajan napredak na promovisanju slobode izražavanja i slobode medija. Dodatni napori su neophodni u razvijanju razumevanja među novinarima, sudijama, tužiocima, advokatima i drugim relevantnim akterima.

Razvijanje zajedničke terminologije je važan korak ka boljem razumevanju i saradnji – ovo je bio zaključak sastanka tokom koga su rezimirani rezultati zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u Jugoistočnoj Evropi (JUFREX)“.

Sloboda izražavanja je suštinsko pravo u bilo kojoj istinskoj demokratiji. Ostvarivanje ovog prava zahteva informisane građane, novinare, javne institucije, uključujući i pravosuđe. Osnovna prava i slobode ne postoje bez poverenja u društvo, a negativna atmosfera u društvu može da uguši prava i slobode za sve”, istakao je Tobias Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Na današnjem sastanku organizovanom u Beogradu predstavljen je Leksikon medijskih i pravnih pojmova u Republici Srbiji. Ova publikacija će medijima i predstavnicima medija pružiti detaljna objašnjenja o pravnim terminima i pomoći im u izveštavanju o temama koje obuhvataju osnovno poznavanje pravnih pojmova, ali će i predstavnike pravosuđa bolje upoznati sa radom medija i zahtevima novinarskog posla, sa krajnjim ciljem pružanja kvalitetnih informacija građanima o pitanjima od javnog značaja.

Tokom prethodne tri godine, kroz JUFREX program je obučeno više od 2000 sudija, tužilaca i advokata, dok je više od 1500 medijskih aktera prisustvovalo događajima posvećenim slobodi izražavanja. Brojni treninzi o evropskim standardima kada je reč o slobodi izražavanja okupili su novinare, medijske aktere i predstavnike pravosudnih i medijskih regulatornih tela što je rezultiralo jačanjem dijaloga i razumevanja među svim relevantnim akterima u oblasti slobode izražavanja.

Ovaj događaj je realizovan uz finansijsku pomoć Evropske unije i Saveta Evrope. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne odražavaju nužno mišljenje Evropske unije, navedeno je u saopštenju.

- Advertisement -