30. avgust

U ponedeljak, 31.avgusta u 11.00 časova, u školskom dvorištu OŠ „Nada Matić“, povodom početka nove školske godine, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević pozdraviće đake prvake.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije predstavnici grada ove godine neće ovim povodom obilaziti škole.

Plan prijema prvaka po školama:

31.08.2020.

НазивВреме 
ОШ „Нада Матић“ 11:00 пријем првака–школско двориште–по једно одељењеГрадоначелница Ужица
Прва основна школа краља Петра другог12:00 – на сваких сат по једно одељење 
ОШ „Стари град“14:00 – школско двориште – на сваких 20 минута по једно одељење  
ОШ„Душан Јерковић“13:00 – по групама -на пола сата 
ОШ „Слободан  Секулић“10:00 –по једно одељење – фискултурна сала 
ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно 16:00 – по групама 
ОШ„Мидораг Миловановић Луне“ Каран12:15  – пријем првака – матiчна школа 
ОШ „Богосав Јанковић“ Кремна12:30 пријем првака – матична школа   
ОШ „Ђура Јакшић“ Равни12:00 пријем првака – матична школа 

29. avgust

Nastava u školama počinje u utorak, a prema sprovedenim anketama i đaci i roditelji odlučili su se za nastavu u školi, tako da će svega 3,7 odsto đaka osnovnih škola ostati kući i pratiti nastavu onlajn. Većina škola organizovala je nastavu tako da ne deli odeljenja na grupe, što će i đake i roditelje posebno obradovati.

Na području Grada Užica u osnovnim i srednjim školama ima preko 10 hiljada učenika i oko 1300 prosvetnih radnika. U prvi razred ove školske godine upisano je oko 500 učenika.

A kakava je situacija u školama na podruju Grada Užica.

– Škole pre početka školske godine završile generalno čišćenje svojih prostorija, a lokalna samouprava je izdvojila dodatna sredstva kako bi se u nedelju i ponedeljak izvršila dodatna dezinfekcija u svim školama, – rekao je Ratko Trmčić, član Gradskog veća zadužen za društvene delatnosti i dodaje:

– Počinje nova školska godina, još uvek je vanredna situacija i treba da se ispoštuju dva najvažnija uputstva, a to je organizacija nastave u osnovnim i srednjim školama u celoj Srbiji, kao i u našem gradu, i zaštitne mere za zdravlje učenika i nastavnika.

Za organizaciju nastave u osnovnim i srednjim školama, dobili smo uputstvo od Ministarstva prosvete. Svi direktori pažljivo su razradili taj pravilnik i spremili se za početak nove školske godine. Sve gradske osnovne škole imaju u odeljenjima 25 i više đaka, obaveza je da se ta odeljenja dele na pola, tj. da u jednoj grupi ne bude više od 15 učenika. Kad su u pitanju učenici nižih razreda, od prvog do četvrtog razreda svi učenici idu pre podne u školu.

Za učenike starijih razreda, od petog do osmog, oni će za početak raditi kombinovani sistem, učenici će se podeliti u dve grupe, jedna grupa će ići ponedeljak, sredu i petak u školu, druga grupa utorak i četvrtak. Svake druge sedmice se vrši rotacija.

Učenici Osnovne škole „Dušan Jerković“ (Foto: Bibiotekari škole)

Trmčić je svim učenicima i roditeljima poželeo srećan početak nove školske godine, uz napomenu da je neophodno strpljenje i dobar prag tolerancije.

Nastavu u srednjim školama biće podeljena po odeljenja, polovina učenika ide jedne nedelje u školu, druga polovina učenika ide druge nedelje u školu. Polovina učenika koja ostaje kod kuće jedne nedelje radiće na daljinu.

Još detalja o novoj školskoj godini možete pogledati OVDE.

- Advertisement -