Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, posetila je danas zajedno sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem opštinu Nova Varoš i sa rukovodstvom opštine razgovarala o infrastrukturnim projektima, ali i unapređenju rodne ravnopravnosti.

Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da su za četiri godine u rehabilitaciju putne infrastrukture u Zlatiborskom okrugu uložene 3,2 milijarde dinara, te da će u ovoj i narednoj godini u održavanje drumske infrastrukture u Novoj Varoši biti uloženo blizu jedne milijarde dinara.

Pored puteva, danas smo razgovarali i o energetskoj i komunalnoj infrastrukturi u ovom kraju. Moja poruka vama je da sačuvate Zlatar, da ne bude kao Zlatibor. Neka se ne naljute Zlatiborci, ali da bude lepši od Zlatibora, da ostane uređen, a da dovede nove turiste, – rekla je ona.

Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, rekao je da pristup da ministarstva presele svoje kancelarije u opštine van Beograda karakteriše ovu Vladu koja ne pravi razliku između malih i velikih gradova.

Imamo izuzetnu saradnju sa opšinom. Uspostavili smo kvalitetnu sportsku i omladinsku infrastrukturu i obnovili većinu sportskih terena. Cilj nam je da podignemo sportske kapacitete opštine kako bismo dalje razvijali i sportski turizam,- rekao je Udovičić.

Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš, zahvalio je potpredsednici Mihajlović, rekavši da je sastanak bio konstruktivan i uspešan u cilju stvaranja moderne i lepe Nove Varoši.

Nova Varoš je strateški opredeljena za razvoj turizma. To nije moguće bez razvoja infrastrukture i krenuli smo u rekonstrukciju i izgradnju više putnih pravaca. Pre svega put od Branoševca do Zlatara, a sledeće godine i kružnog toka, puta od Špilova do Ivanjice, Kokinog Broda do Jarmovca, ali i Karađorđeve ulice u gradu,- rekao je on.

Sa sastanka sa opštinskim rukovodstvom u Novoj Varoši

Krsto Janjušević, narodni poslanik iz ovog kraja, zahvalio je potpredsednici Vlade i ministru Udovičiću jer na pravi način sprovode politiku predsednika Repiblike Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Sa svojim saradnicima ste na terenu i zajedno rešavamo probleme. Radimo dosta na infrastrukturi kako bi Zlatar, Pribojska banja i Zlatibor bili deo jedne turističke ponude. U susret nam ide i Koridor 11, ne čekamo skrštenih ruku, već sami stvaramo uslove za bolju budućnost,- rekao je Janjušević.

Upitana da prokomentariše ulaganja u novom investicionom ciklusu, Mihajlovićeva je rekla da će samo u narednih par godina u infrastrukturu biti uloženo najmanje deset milijardi evra.

Infrastruktura je uslov života i opstanka. Srbija ima značajno mesto u regionu i najkraća je ruta između istoka i zapada. To je naš adut i zato godinama unazad ulažemo u infrastrukturu, -rekla je Mihajlovićeva i istakla da se završava Koridor 11, ali i počinje izgradnja više auto-puteva.

Počinjemo izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština, Moravskog i Fruškogorskog koridora, brze saobraćajnice Šabac-Loznica. Radimo intenzivno na rekonstrukciji železničkog saobraćaja u koji se nije ulagalo decenijama, što je posebno važno za naš kargo prevoz. Ulažemo i u vazdušni saobraćaj. Primer je aerodrom u Nišu, koji je pre četiri godine imao 1.000 putnika, a na kraju ove biće ih 420.000, – izjavila je ona.

Očekujem još jače Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost

-Očekujem da novi zakon o rodnoj ravnopravnosti uskoro bude usvojen, a da Koordinaciono telo, prepoznato u svetu, bude dodatno ojačano,- izjavila je u Novoj Varoši potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je na pitanje novinara kada će biti usvojen novi zakon istakla da se zakon o rodnoj ravnopravnosti odavno priprema i da je sada u nadležnosti Ministarstva za rad, te da očekuje da se to uskoro desi i, da zavisi od nje, bio bi odavno usvojen.

– Podsetiću, odluku o osnivanju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost potpisao je tadašnji premijer Aleksandar Vučić. Od svog nastanka intenzivno radimo sa međunarodnim organizacijama i uvodimo mnoge standarde EU iako još uvek nismo deo Unije. Stoga očekujem da novim zakonom Koordinaciono telo bude dodatno ojačano, -rekla je ona.

Mihajlovićeva je danas prisustvovala otvaranju kancelarije za rodnu ravnopravnost opštine Nova Varoš i tom prilikom pohvalila napore opštine u ovoj oblasti.

Nova Varoš je jedna od retkih opština koja je odmakla u rodnoj ravnopravnosti. Imaju savet i tim za rodnu ravnopravnost, opredelili su budžet za ovu oblast, uveli rodno odgovorno budžetiranje i potpisali Evropsku povelju za rodnu ravnopravnost. A od sedam direktora javnih preduzeća, pet su žene, – rekla je Mihailovićeva u Novoj Varoši.

- Advertisement -