Na sastanku je, učinjen pomak kada je reč o zahtevima za klasifikaciju maline. Predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović rekao je novinarima posle sastanka da je Vlada dala čvrste garancije da će od danas da počne kontrolisanje samog klasiranja maline na teritoriji cele Srbije što je, navodi, najveći problem poljoprivrednim proizvođačima.

– Učinjen je veliki pomak. Protest najavljen za sutra odlaže se do daljeg. U utorak će biti novi sastanak, kaže Radović.

Naveo je da je Vlada odlučila da stane iza poljoprovrednih proizvođača, te da je na sastanku sa ministrima Ljajićem i Nedimovićem prihvaćen zahtev koji se odnosio na kontrolu klasifikacije maline, piše Tanjug.

Objasnio je da poljoprivredni proizvođači smatraju da se kasifikacija obavlja nestručno i to na štetu malinara koji su na gubitku jer se malina svrstava u drugu i treću klasu.

– Najbitnije nam je sada da se izvrši kontrola klasiranja, da se uvede normalizacija na tržištu i da ne prestane otkup. Novi sastanak zakazan je za utorak, videćemo šta će se uraditi. Mislim da je Vlada zauzela stav da će pomoći, kaže Radović.

Naveo je da je otkup maline negde bio zaustavljen, ali da je nakon intevrencije nadležnih normalizovan.

– Nijednog momenta nismo tražili cenu, ni od Vlade, ni od bilo koga, tražili smo samo da se reguliše tržište na nivou cele Srbije, da se taj kartel izvoznika razbije. Vlada pokušava svim merama preko institucija, mislim da to ide dobrim putem“, naveo je Radović.

Otkupni list za malinu od 20. juna 2018.godine

Na sastanku je bilo, kaže, i mnogo drugih zahteva Asocijacije i većina, njih 99 odsto je prihvaćeno, među kojima je i zahtev da se smanje troškovi zbog elementarnih nepogoda, na rizičnim područjima pogođenim gradom koji uništava ne samo maline nego i druge kulture.

– Vlada će doneti zaključak da sa 40 odsto ide na 60 odsto osiguranja i povraćaja novca, rekao je Radović.

Među reakcijama na naš prethodni tekst u kome se kaže da je dogovorena otkupna cena maline od 125 dinara, od jednog čitaoca iz užičkog kraja stigao nam je skeniran otkupni list za malinu, gde se vidi da je na dan 20. juna upisana otkupna cena od svega 40 dinara.

Šta se stvarno događa oko maline pokazaće vreme, na jednoj strani dogovori, a u praksi nešto sasvim drugo.

- Advertisement -