Meteorolozi najavljuju da će ove zime pasti manje snega nego prošle godine. Prvi sneg se u višim krajevima zemlje očekuje početkom decembra, ali prema dugoročnoj prognozi ni za Nikoljdan ni za Novu godinu neće biti snega.

Prema najavama predstojeća zima će biti za dva stepena toplija od proseka za Srbiju. Za tri meseca imaćemo od sedam do 16 ledenih dana. Maksimalan broj dana sa padavinama u nižim predelima je 40, dok će, prema prognozama, na istoku naše zemlje padavina biti dosta manje.

Prema svim pokazateljima zima neće biti oštra i biće suvlja nego inače, zabeleće se, ali neće biti velikih padavina. Postoje naznake da bi prve pahulje, ali u višim predelima, mogle da padnu između 5. i 12. decembra, kada se očekuje i pad temperature.

Do kraja novembra neće biti većih zahlađenja, jer nam sa Atlantika i Mediterana stiže topao vazduh. Početkom sledećeg meseca doći će do postepenog pada temperature i postoji mogućnost da će uz kišu pasti i po koja pahulja snega, ali se neće dugo zadržavati. Međutim, kijameta, jakog snega i formiranja snežnog pokrivača koji će se zadržati nema ni na vidiku, najavljuju prognostičari.

Tokom dana (subota) promenljivo oblačno sa dužim sunčanim periodima, vetrovito i toplo, osim u Timočkoj Krajini, gde će biti oblačno i hladnije. Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni, u košavskom području i jak, koji će na jugu Banata povremeno imati olujne udare. Najviša dnevna od 15 na istoku do 23 stepena na zapadu. 

Prognostičari za nedelju najavljuju promenljivo oblačno, suvo i toplo. Vetar slab i umeren, u košavskom području jak, na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa olujnim udarima. Najniža temperatura od 5 do 12, najviša od 17 do 22.

U ponedeljak se očekuje prolazno naoblačenje će se iz zapadne premeštati preko centralne ka istočnoj Srbiji. Sredinom dana i posle podne prestanak padavina i razvedravanje. Vetar slab i umeren jugoistočni, u košavskom području jak, na jugu Banata ujutru i sa olujnim udarima. Posle podne vetar u kratkotrajnom slabljenju i skretanju na južni i jugozapadni. Najniža temperatura od 7 do 12, najviša od 14 do 19 stepeni.

Promenljivo oblačno sa dužim sunčanim periodima i u utorak. Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni, u košavskom području u pojačanju, osim u Timočkoj Krajini, gde će biti oblačno i hladnije, povremeno sa sipećom kišom. Najniža temperatura od 4 do 10, najviša od 16 do 19, u Timočkoj Krajini oko 13 stepeni.

Promenljivo oblačno i u većini dana suvo, samo u sredu u većem delu, a u četvrtak ujutru i pre podne uglavnom u Banatu i istočnoj Srbiji mestimično kiša. Vetar slab i umeren, u košavskom području i jak, jugoistočni.

- Advertisement -