Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je globalnu kampanju „End impunity for Crimes against Journalists“ / „Kraj nekažnjivosti zločina nad novinarima“.

U petak, 2. novembra obeležava se Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina nad novinarima sa ciljem da se vlada i cela javnost podsete na najteže zločine koji godinama i decenijama nisu rasvetljeni ni procesuirani.

Poziv na protestni skup NUNS-a protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Pozivamo vas da sutra, (petak 2. novembra) u 11:00 u Medija centru zajedno protestujemo povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Na kraćem skupu biće pročitano javno pismo vlastima u Srbiji kojim se članovi NUNS-a pridružuju medijskim radnicima širom sveta u kampanji „Kraj nekažnjivosti – za UN Konvenciju za zaštitu novinara“ („End Impunity – for a UN Convention to protect journalists”).

IFJ konstatuje da se uprkos brojnim protokolima, smernicama i predlozima, novinari i dalje suočavaju sa svakodnevnim pretnjama – a nekažnjavanje zločina nastavlja.

 U posljednjih šest godina širom sveta ubijeno je više od 600 novinara. Devet od deset zločina ostalo je nekažnjeno. Stotine naših kolega su zatvorene, a svakodnevno su novinari izloženi fizičkom i verbalnom nasilju, maltretiranju i pretnjama. 

Zbog rasta nasilja i nedostatka volje za suzbijanje nekažnjivosti IFJ je pokrenula kampanju za donošenje međunarodne konvencije posvećene zaštiti novinara i drugih medijskih profesionalaca, navodi Izvršni odbor NUNS-a.

Devet od deset napada na novinare nekažnjeno

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, Udruženje novinara Srbije (UNS) sa žaljenjem ističe da u Srbiji najveći broj odgovornih za napade na novinare i medijske radnike nije kažnjen ili protiv njih uopšte nije pokrenuta istraga. UNS podržava inicijativu Međunarodne federacije novinara (IFJ) da Ujedinjene nacije usvoje Konvenciju za zaštitu novinara i medijskih profesionalaca.

UNS podržava rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i smatra je zaslužnom za suđenje optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, prikupljanje dokaza u slučaju ubistva Milana Pantića i rada na rasvetljavanju okolnosti smrti Dade Vujasinović.

UNS podseća da je čak 39 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije, među kojima su Slavko Ćuruvija, Milan Pantić, Dada Vujasinović i žrtve bombardovanja RTS-a, ubijeno, oteto, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima, u periodu od 1991. do kraja 2001. godine.

Samo na Kosovu i Metohiji od avgusta 1998. do septembra 2005. godine ubijeno i nestalo 14 novinara i medijskih radnika, a ni u jednom slučaju nisu pronađene njihove ubice i otmičari.

UNS ističe da ni posle 11 godina od pokušaja ubistva novinara „Vremena“ Dejana Anastasijevića odgovorni nisu pronađeni i kažnjeni. Više od tri godine nisu pronađeni ni napadači na Ivana Ninića, kao ni odgovorni za prebijanje urednika FoNeta Davora Pašalića 2014. godine.

Po statistici Međunarodne federacije novinara (IFJ) u poslednjih šest godina ubijeno je više od 600 novinara.

„Devet od deset slučajeva napada na novinare ostaje nekažnjeno. Stotine novinara je u zatvoru, a na dnevnom nivou novinari su napadani, tučeni, zadržavani u pritvoru, uznemiravani i dobijaju pretnje. Sve je ovo navelo Međunarodnu federaciju novinara da pokrene kampanju da Ujedinjene nacije usvoje međunarodnu Konvenciju koja će biti posvećena zaštiti novinara i medijskih profesionalaca“, navodi IFJ.

Podsetimo, Odbor za zaštitu ljudskih prava Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 18. decembra 2013. godine usvojio je predlog da 2. novembar bude Međunarodni dan zaštite novinara. Na taj dan, 2013. godine, novinari francuskog Radija Frans internešnal (Radio France International) Žislen Dipon i Klod Verlon, ubijeni su u Maliju.

- Advertisement -