– Sa velikim pijetetom obeležavamo 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Bio je to Veliki rat i velika pobeda saveznika među kojima je bila i Srbija, nad hegemonistističkim težnjama saveza centralnih sila koji su činili Austro-Ugarska, Nemačka i Turska kojima se pridružila i Bugarska. Mi se poklanjamo slavnim precima koji su za otadžbinu dali svoj život i oživljavamo svedočanstva njihove slave i stradanja. Prisećamo se Cera, Kolubare, Drine, Mačkovog kamena, Solunskog fronta sa ponosom i tugom, – rekao je užički gradonačelnik Tihomir Petković, podsećajući na podatke o izgubljenim životima, hrabrosti i junaštvu.


Tihomir Petković, gradonačelnik Užica

– Zato ne čudi divljenje sveta srpskom junaštvu koji je na tlu Srbije shvatio da je sloboda malih naroda jača sila od nasilja velikih i moćnih i da je slabost sile u tome što veruje samo u silu, – rekao je Petković, navodeći junke tog perioda poput Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Radomira Putnika, Petra Bojovića, zatim, generale Miloša Božanovića, Vukomana Aračića, Iliju Gojkovića, Krstu Smiljanića i mnoge druge kao i Milunku Savić, najodlikovaniju ženu u Velikom ratu.

– Oni su se preselili u nezaborav a nama ostavili u amanet da čuvajući uspomenu na herojsku prošlost i dostojanstvo srpskog vojnika, sopstvenim delima pokažemo da cenimo njihove žrtve i borbu za slobodu, – rekao je Petković na svečanosti u Narodnom pozorištu.

I Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije podsetio je na slavne dane istorije našeg naroda.


Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije

– Najveću zahvalnost podvigu i pobedi dugujemo našem običnom čoveku, srpskom seljaku, Gedži, Eri, Moravcu, Podunavcu, Timočaninu, Čarapanu… Onome koji je predak svakome od nas i u kome svako od nas može da prepozna svoga dedu ili pradedu,- rekao je Selaković.

Predsednica Udruženja potomaka ratnika „Major Kosta Todorović“ Miljka Pilčević navela je da zahvaljujući solunskim precima slavimo veliku pobedu pod našom zastavom, uz našu himnu, u našoj državi Srbiji. Ova akademija je poruka potomaka ratnika koji su svoje živote dali za Srbiju, zemlju pobednicu u svim svetskim ratovima.

U programu su učestovali učenici Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“, glumci Narodnog pozorišta, studenti, Tamburaški orkestar „Severac“.

Povodom obeležavanja 100 – godišnjice oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu otvorena je i istoimena izložba Istorijskog arhiva Užice u holu pozorišta.


Poznanović, Savić, Žeravčić i Marković

Izložbu je otvorio direktor Željko Marković. Autori postavke su Aleksandar Savić, Zoran Žeravčić i Mišo Poznanović, a korišćene su i fotografije iz zbirke profesora Milorada Iskrina.

– Radili smo intenzivo na izložbi proteklih šest meseci. Hteli smo ovu izložbu da uradimo na neki drugi način. Ranije se uglavnom govorilo o velikim bitkama, a mi smo imali jedan drugi koncept, išli smo na to da prikažemo kako je Užice izgedalo1918. godine, završne godine rata, da prikažemo kako je grad izlgledao po oslobođenju, šta je sve trebalo da se uradi da bi se odvijao život u varošcici,- kaže Zoran Žeravčič, jedan od autora izložbe.

– Na početku imamo deo kako se teško živelo u okupaciji, posle toga su panoi na kojima govorimo šta je od predratne privrede ostalo i koliko je vremena trebalo da se sve to postavi na noge i da počne da radi. Govorimo o prosveti, školstvu, koliko je bilo prosvetnih radnika, đaka, kada su počele škole raditi. Koristili smo fotografije Miša Poznanovića koje do sada nisu nigde viđene,-kaže Žeravčić.

Narednih dana izložba će biti u holu pozorišta, a zatim će po dogovoru biti postavljena u osnovnim školama.

Tekst je nastao u okviru projekta UŽIČKI HEROJI VELIKOG RATA – „A ja ću ispred svih vas…“, koji realizuje Udruženje „Užicemedia“ na istoimenom Portalu, a koji je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

- Advertisement -