Ove godine se proslavlja 25 jubilarnih godina i organizratori su predvideli da otvaranjem izložbe Drinski splavari, u galeriji ustanove Kultura i koncertom Jelene Tomašević u centru opštine, počne 25. Drinska regata u Bajinoj Bašti.

Pored toga za posetioce je pripremljen bogat prateći program, koncerti narodne, pop i rok muzike, takmičenja u pripremanju riblje čorbe pored reke Vrelo u Perućcu, egzibicioni skokovi sa mosta u Drinu, u petak na izletištu Rača.

Planiran je mini sajam suvenira, domaće radinosti, meda i rakija tokom trajanja manifestacije na trgu i glavnoj ulici u Bajinoj Bašti.

Zabavno – rekreativni spust, plovidba duga 25 kilometara u kojoj svake godine učestvuje više stotina  čamaca, splavova i raznih originalnih plovila sa više hiljada regataša, održava se u subotu od 11 sati, a u večernjim satima je muzički festival Most fest koji će ove godine ugostiti Crvenu jabuku, Alena Islamovića i bend, ovogodišnjeg pobednika Rok bunt festival i bajinobaštanski Rok u ponoć.

Glavna muzička zvezda 25. Drinske regate je Svetlana Ceca Ražnatović koja će na izletištu Rača održati veliki koncert u petak, 20. jula. Predgrupa na koncertu pored Drine biće bajinobaštanski bend Džuboksi.

U pet dana trajanja manifestacije, od danas, sreda, 18. jul  pa sve do 22. jula, Bajina Bašta i Drina očekuju preko sto hiljada posetilaca.

Najstarija manifestacija na Drini

Drinska regata je najstarija i najmasovnija manifestacija na reci Drini koja se već četvrt veka organizuje u Bajinoj Bašti.

Prva Drinska regata je održana jula 1994. godine i od tada se svake treće sedmice u julu odvija ova manifestacija. Održava se u uspomenu na drevne drinske splavare i predstavlja spoj tradicije sa savremenim turističkim trendovima.

Ovaj jedinstveni karneval na vodi uz veliki broj drugih raznovrsnih sadržaja predstavlja jednu od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji i najveći događaj na vodi u ovom delu Evrope.

Drinska regata pored velikog spusta rekom Drinom obuhvata i brojne prateće sadržaje koji svake godine u julu u Bajinu Baštu privuku preko 100 000 posetilaca.

U 2016. godini Drinska regata je nagrađena sa dva najznačajnija priznanja u turizmu u Srbiji tako da je i zvanično krunisana kao najbolja srpska turistička manifestacija. Od strane Turističke organizacije Srbije Drinskoj regati je na Svetski dan turizma dodeljen Turistički cvet 2016 za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji a od strane Privredne komore Srbije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija nagrada „Najbolje iz Srbije 2016“ za najbolju turističku manifestaciju u funkciji promocije Srbije.

Ova nagrada je posebno značajna jer su kao kriterijumi za ocenu bili i objektivni parametri kao što je broj posetilaca, tradicija i dobra organizacija ali i ocene eminentnog stručnog žirija i ono što je posebno važno glasanje posetilaca manifestacije.

Sa jedne od ranijih manifestacija, foto regata.rs

Od jubilarne 20. Drinske regate ustalilo se da program manifestacije traje pet dana i to od srede do nedelje a veliki spust Drinom je tradicionalno uvek subotom.

Prvih dana manifestacije održavaju se koncerti u centru grada na kojima su izvođači narodne ili pop muzike. Četvrtkom je u Perućcu tradicionalno takmičenje u pripremanju riblje čorbe koje u prelepom ambijentu pored reke Vrelo okuplja veliki broj posetilaca koji se uz muziku i piće druže i pripremaju riblju čorbu. Petkom se održavaju skokovi sa mosta u reku Drinu gde se pred hiljadama posetilaca takmiče najhrabriji skakači sa celog Balkana.

Most Fest je kao muzički festival u okviru Drinske regate izrastao u jedan od najvažnijih segmenata manifestacije. Na izletištu Rača pored Drine nastupaju najpoznatije muzičke zvezde sa ovih prostora. Do sada su u okviru „Most festa“ nastupali brojni poznati bendovi i muzičari: Zdravko Čolić, Toni Cetinski, Vlado Georgiev, Bajaga i Instruktori, Atomsko Sklonište, JU grupa, Divlje Jagode, Riblja čorba, Van Gog, Dado Topić, FILM, Partibrejkersi, Crvena Jabuka, Neverne bebe, Električni orgazam, Goran Bregović, Zabranjeno pušenje, Hladno Pivo, Kerber, Beogradski sindikat i mnogi drugi.

Centralni deo manifestacije je spust Drinom od Perućca do Rogačice koji je uvek subotom a kilometarska povorka startuje ispod HE „Bajina Bašta“ tačno u 11 sati. Zbog ogromnih gužvi na startu potrebno je ka Perućcu krenuti bar par sati ranije.

Naslovna fotografija: regata.rs

- Advertisement -