Treće festivalske večeri Užičani su videli predstavu „Ožalošćena porodica“, Narodnog pozorišta, reditelja Jagoša Markovića, koja je dobila ocenu publike 4,04.

Govoreći o predstavi „Ožalošćena porodica“, selektor 23. JPF Bojan Munjin kaže:

– Ovakvo razmišljanje o „Ožalošćenoj porodici“ polazi upravo od Nušića, kada je pisao svoje komedije. Prepričano, to je „želim da govorim o našim slabostima i ograničenjima. Ne želim zabadati prst u oko. Želim da se ogledamo u likovioma koji govore o našim ograničenjima. Te komedije su trebale blagonaklono, s praštanjem na kraju pokazati kakvi smo i da sa tim živimo i izlazimo na kraj. Na kraju svog života je rekao: „Ovo je kraj jednog sveta“. Šta bi se dogodilo da se on pojavi sada, u 21. veku? Čovek, sav natopljen svojim vremenom i dobronamernošću kojom je crtao svoje likove. Moramo biti svesni da bismo imali jednog potpuno zgroženog čoveka. On gleda u potpuni raspad. Mislim da je to, umesto Nušića učinio Jagoš Marković. Ta crna groteska je trenutak raspada koji traje, traje i traje…i ta živa lešina nikako da se raspadne. Pri tom, mi i dalje u njoj živimo, verujući da to nije baš tako. Reakcija publike posle prvog čina i kraja je različita. Posle prvog čina smo bili živahni, a onda smo shvatili da je kraj. Teška drama teško pada na želudac, ali to je tako.

Večeras nastupaju glumci beogradskog Jugoslovenskog dramskog pozorišta sa predstavom „Zašto je poludeo gospodin R?“, dok peta takmičarska predstava dolazi iz Hrvatske, „Kroćenje goropadnice“, HNK Split, tekst Vilijam Šekspir, režija Ivan Plazibat.

Na ovogodišnjem festivalu užička publika će videti sedam takmičarskih predstava, dok će osma biti izvedena u čast nagrađenih, kao i prateći program.

Ovde možete videti i preuzeti Bilten festivala.

- Advertisement -