Pokret za decu TRI PLUS sumirao je u Užicu rezultate za proteklih šest meseci od kako su podeljene ponosne kartice majkama sa troje i više dece u akciji „Cena minus za tri plus “. Akciji se odazvala 131 firma, sportska udruženja i drugi privredni subjekti. Pravo na karticu u Užicu je ostvarilo 1150 majki kako bi obezbedile uštede za celu porodicu. Na osnovu 10 odsto anketiranih davalaca usluga i popusta roditelji su uštedeli preko 1,65 miliona dinara.

– Suština ove akcije i prioritetno pitanje u Srbiji je borba protiv bele kuge i da li ćemo je pobediti? To isključivo zavisi od broja porodica sa troje i više dece, – rekao je Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta za decu TRI PLUS.

Prema najavama u narednoj godini biće još više privrednih i pravnih subjekata koji će se uključiti u ovu akciju. Do sada se projekat realizuje u 17 lokalnih samouprava a cilj je da uskoro u celoj Srbiji budu nalepnice 3+ koje omogućavaju popuste za robu i usluge višečlanih porodica, dodao je Gavrilović.

Jasmina Đurić, vlasnica igraonice Smiley time, majka troje dece i korisnik kartice 3+ i davalac popusta od 10 odsto za usluge u igraonici.

Jasmina Đurić, korisnik i davalac usluga 3+

– Nadam se da će i u narednom periodu biti što više onih koji žele da se uključe u ovaj projekat. Očekujem da će i grad nastaviti da pruža podršku. A od drugih roditelja znam da deca ne bi trenirala da im sportski klubovi nisu izašli u susret  i omogućili besplatne članarine. A kod kupovine nije isto kad kupiš za jedno dete ili puta tri,- navela je Đurić.

Zoran Milovanović, volonter Pokreta istakao je da kartice mogu da je koriste i u drugim gradovima u Srbiji gde se ovaj projekat realizuje, kao na primer u Beogradu, na Zlatiboru….U narednoj godini trudićemo se da uključimo što više velikih prodajnih objekata i sistema, – poručio je Milovanović.

Kartice su podeljene 10. aprila, a potpuna primena je zaživela od maja meseca. Doprinos su dala određena sportska udruženja koja su omogućila deci besplatne treninge košarke, primenjenog aikidoa, odbojke, popusti su obezbeđeni za tehničke preglede vozila, kupovinu sportske odeće i obuće, taksi prevoz, butici, igraonice, škole stranih jezika, bazen, pozorište, biblioteka, optika…

Pored aktivnosti koje Pokret 3+ sprovodi sa lokalnim samoupravama, Vladi su predložene i mere socijalne podrške i pogodnosti za porodice sa troje i više dece. Potpredsednica Pokreta Daliborka Nestorović navela je predložene mere i to finansijsku podršku za najmlađe dete do 18 godina i isplatu preko lokalnih samouprava, umanjenje obaveza za komunalne usluge, poreza na imovinu prema broju dece, umanjenje obaveza prilikom registracije vozila,besplatan vrtić i jedno zimovanje odnosno letovanje za treće i svako naredno dete, besplatne školske knjige i užine, besplatan prevoz za školsku decu za svako treće i više dece…

U Pokretu za decu TRI PLUS očekuju još veći broj lokalnih samouprava i privrednika koji će omogućiti značajne popuste za višečlane porodice, kao i nastavak podrške Grada Užica.

- Advertisement -