Na Kadinjači je povodom 77. godišnjice bitke služen parastos i položeni venci herojima bitke koja je označila kraj Užičke republike prve slobodne teritorije u porobljenoj Evropi.

Potpredsednik republičkog odbora SUBNOR-a a Željko Zirojević podsetio je da je na današnji dan 29. novembra 1941. godine  legendarni Radnički bataljon predvođen Dušanom Jerkovićem,  Andrijom Đurovićem i ostalim borcima koji je bio vojnički neškolovan, ali crcem naoružan, zaustavio fašističke snage i omogućio nesmetano povlačenje partizanskih jedinica prema Bosni.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad Nenad Nerić podsetio je na bitku u kojoj se tri stotine boraca suprotstavilo deset puta nadmoćnijem neprijatelju koji je sa svim bojišta Evrope doveden da gasi klicu slobode u tadašnjoj Evropi. O svetloj i bolnoj tački naše istorije – Kadinjači govorio je na komemoraciji i predsednik užičke Skupštine Branaslav Mitrović.

Pored delegacija republičkog odbora SUBNOR-a, Vlade Srbije, Vojske Srbije i Grada Užica vence i cveće na spomenik herojima Kadinjače položile su boračke organizacije iz Užica, Bajine Bašte, Požege, Kosjerića, Arandjelovca, Stare Pazove, Beograda i drugih mesta, delegacije Srpskih komunista,  potomaka ratnika i udruženja veterana ratova devedesetih.

Na Kadinjači je nastupio hor  „Braće Baruh“ iz Beograda, tekst „Blagoslov slobode“ Milovana Vitezovića kazivali  su glumci Narodnog pozorišta iz Užica,a Vukosavljevićevu poemu „Kadinjača“ glumica Ivana Žigon.

- Advertisement -