Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap kaže da je veliki broj preduzeća u Nemačkoj zainteresovan za izmeštanje svoje proizvodnje u zemlje Zapadnog Balkana i Srbiju, kao i za saradnju sa srpskim preduzećima koja bi bila njihovi dobavljači.
U Beogradu podsetimo, boravi privredna delegacija iz Nemačke, koju je predvodi predsednik Vlade pokrajine Baden-Virtenberg, Vinfrid Krečman, jedna od aktivnosti je učešće na panel diskusiji o uslovima poslovanja u Srbiji.

Foto: Karta Nemačke (printscreen)

Mnoge kompanije iz saveznih nemačkih pokrajina, uključujući i Baden-Virtenberg, prepoznale su privredne potencijale zemalja Zapadnog Balkana kao tržište pogodno za uvoz i izvoz, ali i i kao proizvodnu lokaciju. Za zemlje Zapadnog Balkana, Nemačka je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera, saopštila je AHK.U izjavi za Tanjugu, Knap je ukazaoda je komora organizovala i niz B2B (biznis ka biznisu) razgovora koji se održavaju danas, (17. aprila) u hotelu Metropol.
– Premijer Baden-Virtenberga dovodi sa sobom predstavnike 10 nemačkih preduzeća iz oblasti obrade metala, auto-industrije, drvne industrije, koja su zainteresovana da stupe u saradnju sa srpskim preduzećima – istakao je Knap.
Važno je da, kako je istakao, preduzeća koja budu došla iz Baden Virtenberga ostanu u Srbiji i da ovde investiraju i podignu svoju proizvodnju.
On je objasnio da Baden Vitenberg spada u privredno najjače nemačke savezne pokrajine pored Bavarske i Esena. U samoj pokrajini živi oko 40.000 Srba koji, prema njegovim rečima, predstavljaju vrlo značajan most između te pokrajine i Srbije.
U skoro svakom selu u ovoj pokrajni, navodi, ima jedno srednje preduzeće sprecijalizovano u svojoj braniši i vodeće je na svetskom tržištu.
– Ako tako neko preduzeće pokaže interesovanje ili razmišlja da investira u Srbiju,i svoju proizvodnju izmesti ovde, onda je to vrlo interesantno za Srbiju i njenu privredu – zaključio je Knap.

Naslovna fotografija: Detalj iz Drezdena

- Advertisement -