Naziv izložbe „Mleko i krv“ je po citatu iz memoarskog zapisa u kome Slobodan Penezić govori o početku Drugog svetskog rata i bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine i jednom prizoru sa Slaviji kada je zatekao mlekaricu koja je izgubila život, i na ulici krv pomešanu sa prosutim mlekom.

Arhivska građa iz zaostavštine koju je Krcunova porodica prošle godine u martu predala užičkom Arhivu priređena je na 41 panou i dokumenti predstavljaju svedočanstvo o vremenu u kome je Slobodan Penezić živeo i radio uključujući i svedočenja o Užičkoj republici.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i Grad Užice. Posle Užica održavanje izložbe je najavljeno u Beogradu i Banjaluci. Život tadašnjeg predsednika Izvršnog veća Srbije ugasio se na Ibarskoj magistrali kod Lazarevca u saobraćajnoj nesreći u novembru 1964. godine.

Otvaranju izložbe prisustvovaće i Penezićev sin Srđa, filmski stvaralac koji je u ime porodice prošle godine i uručio građu koja je Krcunov lični fond Arhivu.

Izložba „Mleko i krv“ (iz fonda Slobodana Penezića Krcuna) biće otvorena sutra, utorak, 9. oktobra, u 13 sati u Svečanoj sali Gradske kuće.

- Advertisement -