Novac u visini minimalne zarade, oko 30.000 dinara, biće uplaćen na namenske račune firmi za oko 1.055.000 zaposlenih u 232.000 preduzeća, koja su tražila ovaj vid podrške države. U republičkom budžetu obezbeđeno je oko 32 milijarde dinara za ovu namenu.

U okviru programa ekonomskih mera za ublažavanje negativnih posledica po domaću ekonomiju, poslodavci su tražili pomoć države u vidu isplate tri minimalca u ukupnom iznosu od 750 evra, odnosno oko 90.000 dinara.

Prethodno su minimalne zarade isplaćene 7. maja i 4. juna.

Pravo na uplatu minimalne zarade od oko 30.000 dinara imaju zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetničkim radnjama, a duplo manju pomoć dobijaju radnici u velikim kompanijama.

Privrednici predlažu jot tri meseca minimalac

Privrednici u Srbiji, pre izvesnog vremena, predložili su, da u drugom krugu pomoći budu isplaćivane minimalne zarade još tri meseca za radnike i zatražili da mirovanje otplate kredita ostane na snazi, ali samo za najugroženije sektore, objavljeno je u srpskoj štampi.

Predsednik poslovnog kluba Privrednik Zoran Drakulić rekao je za Politiku da se definitivno zna da neće biti skorog oporavka privrede i da će kriza potrajati. On smatra da bi novi paket mera trebalo da bude na nivou prethodnog, ako bude novca i da je neminovnost da će sve države povećati javni dug.

Drakulić je dodao da bi trebalo nastaviti sa pokrivanjem još tri minimalca i dodatnim moratorijumom na otplatu kredita, ali da to u drugom krugu dodele pomoći bude selektivnije.

- Advertisement -