Država će za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60 odsto od minimalca, odložićemo za još mesec dana plaćanje poreza i doprinosa i pokrećemo novi projekat „Moja prva plata”, najavio je na RTS-u predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je gostujući u Dnevniku 2 poručio da država ima dovoljno sredstava da „sipa”, i to direktno, još novca privredi, kako bi osnažila domaću privredu, a naročito preduzetnike od frizera, obućara do proizvođača nameštaja.

Za naredna dva meseca, jul i avgust, država će plaćati 60 odsto od minimalca za preduzetnike i radnike mikro, malih, srednjih preduzeća, „ne zato što oni nisu radili već zato što hoćemo da ih dodatno finansijski podržimo”.

– Do sada smo 1.181 kredit odborili preko Fonda za razvoj. Dali smo novac za kulturu i slobodne umetnike, istakao je Vučić.

Takođe, kako je dodao, najmanje još jedan mesec biće odloženo plaćanje poreza i doprinosa, što je mera koja državu košta oko 300 miliona evra. Država će pokušati da to odloži za još jedan mesec.

-To je strašno važno za ugostitelje, turističke agencije i sve druge, napomenuo je predsednik.

Najavio je i projekat „Prva plata”, u okviru kojeg će država poslodavcu dati 20.000 dinara za novo zapošljavanje jednog srednjoškolaca, a za zapošljavanje fakultetski obrazovanog 24.000.

Naveo je i da će guverenerka NBS Jorgovanka Tabaković izaći za dva dana sa merom dodatnog moratorijuma za plaćanje kredita – bar na još dva meseca.

Podsećamo, početkom jula ove godine, novac u visini minimalne zarade, oko 30.000 dinara, uplaćen je na namenske račune firmi za oko 1.055.000 zaposlenih u 232.000 preduzeća, koja su tražila ovaj vid podrške države. U republičkom budžetu obezbeđeno je oko 32 milijarde dinara za ovu namenu.

- Advertisement -