Specifični muzički projekat nazvan Hashima, koji je prvi nastup imao krajem 2015-e, bavi se muzikom koji je mešavina klasične/post-rock/free improv/jazz/balkan. Bend se zvučno naslanja na ciklus poezije koju frontmen Igor Mišković radi sa temom Hašime, ostrva u Japanu koje je napušteno i ima specifičnu istoriju i vizuelnu estetiku.
U januarskom broju iz 2018, jedan od najuvaženijih jazz časopisa na svetu, „New York City Jazz Record” svrstao je novi album grupe Hashima„The Haywain” u jedan od 100 najboljih svetskih jazz albuma 2017-e godine. Album „The Haywain” pored gostovanja Suzane Santoš Silve obeležava „The Haywain Triptych” – tri vezane numere inspirisane triptih slikom „Kola sa scenom” čuvenog srednjovekovnog slikara Hijeronima Boša.
Prva numera je posvećena spevu „Luča Mikrokozma” P. P. Njegoša i predstavlja rajski scenario (levu sliku Bošovog triptiha) u kome Bog stvara svet, Adama i Evu; zmijinu ponudu čoveku i proterivanje iz Raja.
Centralnu slika triptiha označava kretanje kola sa senom koje razotkriva užase čovečanstva. Seno se metaforički presijava poput zlata, što dovodi ljude do stanja u kojem su spremni da dozvole sebi izopačena stanja uma kao što su rat, mržnja i razaranje svega smislenog.
Treća numera predstavlja sliku pakla i posvećena je kultnom filmu „Satantangoˮ režisera Bele Tara. U njoj se posebno ističe efekat koji se postiže prodornim falsetom kroz telo gitare i zvuči poput jecaja i bola kakvog mogu osetiti duše koje ne vide kraja besmislu svog postojanja.
Hashima nastupa u petak, 13. aprila od 21sat, u užičkom Gradskom kulturnom centru. Karte za koncert mogu se nabaviti u pretprodaji po ceni od 300 dinara, dok će na dan koncerta cena karte iznositi 500 dinara.

- Advertisement -