Na Izbornoj skupštini Saveza samostalnih sindikata za više opština Zlatiborskog okruga sa sedištem u Užicu ponovo je izabran za predsednika Dragovan Drašković u periodu od 2020 -2025. godine.

Dragovan Drašković , predsednik Samostalnih sindikata za više opština Zlatiborskog okruga

Na skupštini je usvojen izveštaj i Program rada, a izabrani su  i članovi Veća, Nadzornog odbora i delegati za 16. kongres Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Izbori se održavaju u Savezu samostalnih sindikata Srbije na svakih pet godina i bira se predsednik i organi. Naš sindikat pokriva Kosjerić, Bajinu Baštu, Čajetinu, Požegu, Priboj, Novu Varoš, Arilje i Užice. Na Izbornoj skupštini prisustvovalo je 27 delegata iz odbora metalaca, građevinaca, tekstilaca, poljoprivrede, obrazovanja, uprave, ugostiteljstva, pravosuđa, komunalaca i kulture.Teškoće su ozbiljne jer održavati sve to nije lako. Mi smo Veće sa malo imovine i to nije najveći problem. Sredstva sa kojima raspolažemo su skromna ali dovoljna za osnovno funkcionisanje. Sve to nam ne smeta da svakom granskom odboru i svakom čoveku izađemo u susret i da pomognemo, – rekao je Dragovan Drašković, predsednik Saveza samostalnog sindikata  za više opština Zlatiborskog okruga sa sedištem u Užicu.

Goran Milić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine

U ime Predsedništva sindikata Goran Milić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine pratio je izborne aktivnosti u Užicu.

Postoji dobra saradnja, ali kao ni izazovi iz prethodnog perioda, tako ni ovi koji dolaze neće biti lakši u narednim godinama. Drugačije je kada imate nekoga ko to zna da radi i kada timski obavlja posao, -istakao  je Milić.

Prisutnima se obratio i  Zoran Vujović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije koji je podsetio na sindikalne aktivnosti dok je bio u Užicu navodeći da je Drašković jedan od zaslužnih članova koji je održao sindikalnu organizaciju Valjaonice bakra u vreme najvećih kriza, protesta i štajkova.

Svojom mudrošću i vizijom zajedno sa odborom i drugim ljudima koji su sa njim vodili taj sindikat uspeo je sve to da očuva. Svojim iskustvom može još puno da doprinese sindikalnom delovanju u narednim godinama, – istakao je Vujović.

Zoran Vujović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije

Sumirajući rezultate Drašković je objasnio da najveći uspeh predstavlja  što su napravili dobar tim koji radi za sindikat. Postali  su prepoznatljivi uz poštovanje organizacije i njenog rada.

Što se tiče investicija mi smo potpuno zaobiđeni tako da nemamo ni teorijske šanse za osnivanje novih organizacija sindikata, – podsetio je Drašković.

U fokusu Plan rada do 2025. godine je rešavanje aktuelnih problema. Plan je napravljen u trenutku, kada se ne mogu sa izvesnošću sagledati ekonomska kretanja u Srbiji i svetu. Moguće je očekivati da će se ekonomske prilike a naročito odnosi između sveta rada i sveta kapitala zaoštravati posebno na zakonodavnom planu gde se već duži vremenski period postepeno derogiraju prava zaposlenih.

Sa Izborne skupštine, delegati i gosti (Foto: UM)

Samostalni sindikat će usmeravati svoje delovanje na ostvarivanju ciljeva u kolektivnom pregovaranju, sindikalnom organizovanju kod poslodavaca, edukaciji sindikalnih aktivista, pružanju pravne pomoći članstvu i organizacijama, pokretanju i podržavanju socijalnog dijaloga kroz institucije, informisanje, rad povereništava, kao i jačanje, modernizaciju i opremanje.

Što se kolektivnog pregovaranja tiče najveća pažnja biće posvećena ključnom, temeljnom aktu ostvarivanja i zaštite prava radnika.

- Advertisement -