Primopredaji 600.000 maski visoke zaštite i 650.000 pari zaštitnih rukavica prisustvovali su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju Zoran Lazarov i zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović.

Ambasador Fabrici istakao je da je Srbija, kao i ostatak Evrope i sveta suočena sa pandemijom korona virusa i naglasio da se naša država odlično reaguje na ovu pandemiju i postiže odlične rezultate.

Šef Delegacije EU je istakao je današnja donacija, vredna 2,5 miliona evra, peta isporuka medicinske zaštitne opreme pokrenuta na osnovu zahteva Srbije pokrenutog preko Mehanizam civilne zaštite EU, koji je aktiviran je u martu 2020.godine i dodao da se šesta očekuje u narednim danima, te da su njeni korisnici pored MUP-a bile i druge institucije u Srbiji.

Ambasador Fabrici je najavio da će,imajući u vidu aktuelnu situaciju vezanu za vakcinaciju, preko ovog mehanizma u naredne dve nedelje u Srbiju doći uređaju za duboko zamrzavanje i transportna vozila za vakcine.

„Borba protiv kovida je trka, koje će se verovatno biti maraton, i zato moraomo tesno da sarađujemo svi, Srbije, Evropska unija i drugi partneri kako bi smo postigli dobre rezultate“, rekao je ambasador Fabrici.

Uručena donacija vredna 2,5 miliona evra (Foto: EU Info centar)

Stevanović je istakao da je isporučena zaštitna medicinska oprema, u cilju povećanja bezbednosti i zaštite od zaraze virusom Kovid -19, namenjena za uniformisani sastav operativnih jedinca Ministarstva, ali i za sve druge zaposlene koji imaju neposredan kontakt sa građanima.

On je objasnio da Mehanizam civilne zaštite Evropske unije u kojem Republika Srbija učestvuje od 2015.godine, predstavlja platformu za pružanje uzajamne pomoći zemalja članica u slučaju vanrednih situacija velikih razmera.

U pitanju je treća isporuka iz kontingenta RescEU medicinskih zaliha Evropske komisije, koja se vrši se u skladu sa potpisanim Sporazumom između Republike Srbije i Evropske unije o učešću Srbije u Mehanizmu civilne zaštite EU, navodi se u informaicji EU info centra.

Hroniku Kovid -19 sa najnovijim podacima u februaru, u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -