Dodelom priznanja Vidovdaski vitez na Zlatiboru, započele su Vidovdanske kulturne svečanosti, koje se deseti, jubilarni put, održavaju pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i uz podršku Turističke organizacije Zlatibor.

Pozdravljajući ovogodišnje dobitnike priznanja predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, je rekao da je ponosan na sve dobitnike priznanja, koji su poneli titulu viteza, ali i da je siguran da će i ovogodišnji laureati s ponosom nositi ovu tiulu i kroz svoj budući rad nastaviti da neguju viteške vrednosti.

Dejan Stanković

-Vitezovi su za mene Srbi koji žive u enklavama na Kosovu i Metohiji, koji nažalost često žive kao u srednjem veku, bez struje, vode,slobode i sigurnosti.Viteštvo nije samo muška osobina.

Za mene su viteškinje majke koje na Kosovu i Metohiji rađaju decu i odgajaju ih u duhu svetosavlja,ne znajući šta im donosi sutra. Ovo priznanje posvećujem svim donatorima,a njih je dvanaest hiljada, ja sam samo jedan od njih, – rekao je Arno Gujon primajući priznanje Vitez dobročinstva.

-Viteštvo me je pratilo kroz celu sportsku karijeru,hvala što ste ga prepoznali, izjavio  je Vitez srpskog sporta Dejan Stanković. Očuvati kult porodice u ovim brzim vremenima, naučiti nekog fer pleju, baviti se humanitarnim radom i ostati pošten, to je za mene biti vitez.

-Odgovornost i istrajnost, sposobnost da se izdrži i da se ne odustane i ne posustane – to je viteštvo, istakla je Vitez srpske književnosti prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović.

Prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović

Viteškinje srpske muzike prof. dr Gordana Karan i dr umetnosti, dirigent Dragana V. Jovanović zahvaljujući se na dodeljenom priznanju istakle su da povratak pravim vrednostima i očuvanje naše bogate tradicije treba da budu u prvom planu u predstojećem periodu.

-Veliki grad je možda daleko od ove male sredine,ali su zvezde noćas oved najbliže, – kaže Vitez srpskog slikarstva Marina Nakićenović.

Primajući priznanje Vitez srpske medicine, akademik prof. dr Zoran Krivokapić rekao je da se još kao dete divio vitezovima.

– Oni su uvek bili prvi u svemu. Danas, ako sam kao lekar primio bilo koju osobinu vitezova srpskih, ja sam srećan i zadovoljan.

Zainteresovani mogu da se informišu o svim detaljima programa na sajtu opštine Čajetina u tekstu Viteštvo i dalje živi.

- Advertisement -