Prof. dr Amdžad Parvajz, jedan od vodećih britanskih stručnjaka za kolorektalnu hirurgiju obaviće četiri operacije 18. i 19. septembra u Opštoj bolnici Užice.

Operacije na debelom crevu su u okviru Nacionalnog programa za edukaciju iz laparoskopske kolorektalne hirurgije pod nazivom LAPSERB koji je pokrenulo Ministarstvo zdravlja.

Ova vrsta hirurgije predstavlja jednu od najčešćih hirurških intervencija u oblasti abdominalne hirurgije. Ona ima prednost u lečenju različitih oboljenja u odnosu na otvorenu hirurgiju zato što nema velikog reza i zbog toga što predstavlja manji stres za organizam.

Boravak pacijenata je kraći u bolnici, a oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima i poslu brži u odnosu na operisane klasičnom metodom, što svakako predstavlja uštedu za zdravstveni sistem. S druge strane, prednost za hirurga je u tome što laparoskopska hirurgija omogućava bolji pregled i precizniji rad.

U užičkoj bolnici hirurzi će uživo posmatrati izvođenje operacija putem video bima, rekla je dr Jelena Raković Radivojević,direktorka Opšte bolnice Užice.

Laparoskopska ili minimalno invazivna hirurgija je precizna i pouzdana operativna metoda sa širokom primenom u raznim oblastima hirurgije, štedi dragoceno vreme u lečenju i oporavku pacijenata. Ova poseta jednog od vodećih stručnjaka u svetu za laparoskopsku i robotsku hirurgiju je od izuzetnog značaja za edukaciju naših hirurga, rekao je dr Miroslav Stanojević, načelnik Službe za hirurške bolesti užičke bolnice.

Za ovakve operacije neophodna je i oprema koja je po rečima prim. dr Miloša Božovića, direktora Zdravstvenog centra Užice nabavljena sredstvima Ministarstva zdravlja. Tokom ove godine užička bolnica dobila je 90 miliona dinara, a ukupno sa opredeljenim sredstvima od prošle godine to je oko milion evra uloženo u  ovu zdravstvenu ustanovu.

Dr Miroslav Stanojević, dr Jelena Raković Radivojević i prim. dr Miloš Božović

Dodajmo, da je profesor Amdžad Parvaj poreklom Pakistanac a u Velikoj Britaniji radi u Portsmutu. Jedan je od vodećih instruktora za specijaliste zainteresovane za kolorektalnu hirurgiju, a šef je i Udruženja za robotsku hirurgiju Evrope.  

- Advertisement -