Nacrt Medijske strategije, dokumenta koji bi trebalo da uredi funkcionisanje medija u narednih pet godina a koji je usvojila Radna grupa Ministarstva kulture i informisanja, neće ići na javnu raspravu, odlukom predsednice Vlade Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića. Brnabić je danas istakla da je odlučeno da se zaustavi dalji rad na Medijskoj strategiji jer radna grupa koja se time bavi nema pun legitimitet usled odsustva svih relevantnih medijskih udruženja. Predstavnici najvećih medijskih udruženja napustili su Radnu grupu za izradu strategije još u oktobru prošle godine. To međutim nije omelo Ministarstvo kulture i informisanja da nastavi rad i usvoji Nacrt strategije početkom marta 2018. godine.
Mediji
Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je dogovoreno da savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević pomogne u daljoj komunikaciji u vezi izrade Medijske strategije kako bi se stvorila atmosfera u kojoj je moguće voditi dijalog.
– Dogovorili smo da Suzana Vasiljević, kao osoba koja ima jako dug staž u saradnji sa medijima i lično poznaje sve urednike i većinu novinara kao i predstavnika medijskih udruženja, pomogne u daljoj komunikaciji u kojoj ne moramo svaki put da se slažemo ali moramo ostati posvećeni dijalogu,- rekla je Brnabić.
Premijerka je istakla da je važno da u slučaju da se nastavi rad na medijskoj strategiji, medijska udruženja neće ponovo napuštati dijalog.
Ona je podsetila da je posle sastanka sa predstavnicima Grupe za slobodu medija dala inicijativu ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću da razgovara o vraćanju predstavnika medijskih udruženja u radnu grupu što se nije dogodilo ni nakon tri održana sastanka.
– To nije atmosfera u kojoj možemo da radimo na dokumentu koji će imati pun legitimitet. Nadam se da ćemo ovaj put svi zajedno uspeti,- rekla je predsednica Vlade, koja je i pored toga istakla da će Ministarstvo kulture ostati krovni resor u okviru koga će se razvijati medijska strategija.
– Ne mislim da moramo da krenemo od nule već od one tačke u kojoj su medijska udruženja, jedna za drugim, napuštala radnu grupu,- rekla je Ana Brnabić.
Upitana kada bi medijska strategija mogla biti završena, premijerka je ocenila da će to zavisiti od dijaloga sa predstavnicima UNS-a, NUNS-a, NDNV-a i drugih medijskih udruženja koja žele da učestvuju u radu na strategiji.
– Najpre treba da uspostavimo format dijaloga i da budemo sigurni da smo u tome zajedno, kao i da, kada uložimo vreme i energiju u taj dokument, ne počnu da istupaju jedni za drugim iz radne grupe, – rekla je Ana Brnabić.
Gajović: Sigurno su imali valjan razlog
Najveća medijska i novinarska udruženja napustila su prošle godine Radnu grupu za izradu Medijske strategije navodeći da je Ministarstvo izašlo sa mnogim rešenjima i pre nego što je radna grupa počela da radi ali i u znak protesta zbog imenovanja Aleksandra Gajovića za državnog sekretara za informisanje.
Komentarišući odluku predsednika Srbije i premijerke da obustave rad na medijskoj strategiji, Gajović je za RSE rekao da je uveren da postoji „valjan razlog“ za to.
Podsetimo, nakon što su predstavnici najvećih medijska udruženja napustili Radnu grupu, Gajović je oktobra prošle godine rekao da će ta grupa nastaviti da radi, da ima pun legitimitet jer su u njoj ostala „velika imena medijske scene“
Iz Radne grupe za izradu medijske strategije izašli su predstavnici Udruženja novinara Srbije, Asocijacije medija i Koalicije novinarskih i medijskih udruženja koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacije onlajn medija. Naknadno je radnu grupu napustilo još nekoliko nezavisnih eksperata.
– Ko će biti član nove radne grupe, da li će se uključiti pored domaćih i strana neka udruženja novinara, to je stvar koja će se pre svega odlučiti u vremenu koje je pred nama,- rekao je Gajović.
Upitan, da li doživljava odluku o imenovanju nove radne grupi za izradu medijske strategije kao način da se taj posao oduzme Ministarstvu kulture i informisanja, Gajović kaže:
– Pa, iskreno da kažem, ja to tako ne doživljavam, iz prostog razloga što je radna grupa koju, da vas podsetim, nisam ja formirao već moj prethodnik, radila, a ja sam je samo nasledio i dao joj punu podršku. Rekao bih da ja to nikako ne doživljavam kao neuspeh ili uspeh Ministarstva. Naprotiv, ta radna grupa je završila svoj posao, članovi radne grupe su potpisali taj dokument i čekali smo javnu raspravu. Nje nema, u redu – ide se na novu strategiju. Ja to jednostavno doživljavam kao filmski scenario koji će imati, četiri, pet, šest ili sedam ruku – dok ne počne snimanje filma.
UNS: Uz novu radnu grupu i novi državni sekretar
Udruženje novinara Srbije (UNS) podržalo je odluku predsednika Srbije i predsednice Vlade da se formira nova radna grupa za izradu Medijske strategije. UNS je zatražio da se uz formiranje nove Radne grupe imenuje i novi državni sekretar za informisanje.
UNS traži da nova radna grupa bude formirana što pre i da njen mandat bude jasan i realno vremenski oročen. Takođe, ovo udruženje je zatražilo da Ministarstvo kulture i informisanja objavi Nacrt medijske strategije kako bi stručna javnost i građani imali potpuni uvid u taj dokument koji u nekim delovima može biti polazna osnova za dalji rad.
Iako je Ministarstvo kulture i informisanja još 27.marta saopštilo da je radna grupa iz koje su istupili predstavnici najvećih novinarskih udruženja, usvojila Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja do 2023. godine, taj dokument do danas nije objavljen.
U javnosti se u međuvremenu pojavila radna verzija medijske strategije koja između ostalog predviđa jačanje uloge države u „ostvarivanju javnog interesa“, što je u potpunoj suprotnosti sa prethodnom strategijom i usvojenim zakonima.

Izvor: Beta, RSE, Insajder

- Advertisement -