Fond socijalne i demokratske inicijative (FOSDI) iz Beograda organizuje fokus grupu o mogućnostima za punu implementaciju Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325 – Žene, mir, bezbednost i donošenje preporuka koje bi doprinele savladavanju eventualnih prepreka i teškoća u sprovođenju ovog Akcionog plana, naročito na lokalnom nivou.

Fond socijalne i demokratske inicijative (FOSDI) godinama sarađuje sa nadležnim ministarstvima (Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova) na programu implementacije Nacionalnog akcionig plana za primenu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325 – Žene, mir, bezbednost.

U pozivnici za događaj navode da su od 2010. godine snimili dokumentarne filmove o ženama u vojsci i policiji Srbije, realizovali regionalne konferencije na temu kreiranja i implementacije NAP-a, kao i seriju panela i radionica namenjenih mladima i novinarima nacionalnih i lokalnih medija, od kojih je jedan takav skup održan u aprilu prošle godine u Užicu.

– Ove godine realizujemo projekat posvećen institucionalnom unapređivanju primene NAP-a 2017-2020.godine sa posebnim ciljem da projekat doprinese unapređivanju rada i funkcionisanja specijalnih savetnika za rodnu ravnopravnost kako u nadležnim ministarstvima i ostalim institucijama, tako i na lokalnom nivou. Budući da smo i sami učestvovali u razvoju NAP-a i da smo godinama posvećeni ovoj temi i u tesnoj saradnji sa ostalim akterima, očekujemo da projekat bitno doprinese osnaživanju i poboljšanju lične bezbednosti žena u snagama bezbednosti i odbrane i društva u celini.

– Kao projektne aktivnosti realizujemo: dokumentarni film u kome su naši sagovornici/ce specijalni savetnici/ce za rodnu ravnopravnost u institucijama bezbednosti i odbrane, predstavnici civilnog društva kao i nezavisni eksperti/kinje za pitanje bezbednosti i rodnih politika. Tema dokumentarnog filma, fokus grupa i završne konferencije, koje ćemo istim povodom realizovati, jeste razmatranje mogućnosti za punu implementaciju NAP-a i donošenje preporuka koje bi doprinele savladavanju eventualnih prepreka i teškoća u sprovođenju ovog Akcionog plana, naročito na lokalnom nivou, – navode organizatori.

Učesnici fokus grupe su dr Zorica Mršević, ekspertkinja za rodne politike i pravo, Institut društvenih nauka, Dragana Petrović, članica Radne grupe za izradu NAP-a I i II (Koordinaciono telo Vlade), predstavnici lokalnih organizacionih jedinica Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, lokalne samouprave, civilnog društva i medija iz Užica.

Planirana je realizacija tri fokus grupe (Užice, Čačak, Zrenjanin) od kojih će prva biti organizivana u Užicu u utorak, 23. oktobra od 11 do 13 sati, u sali Razvojnog centra Užice.

- Advertisement -