Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je kamp na Zlatiboru, u kojem su deca učila vojničke veštine, zatvoren i da su deca vraćena kući.

– Mi smo dali nalog za raspuštanje kampa zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti-, rekao je Stefanović.

On je dodao da se trenutno „odvija završni deo rasklapanja kampa“.

Inače, na Zlatiboru je bio otvoren prvi „omladinsko-patriotski“ kamp za decu, koji su organizovale „srpske i ruske veteranske i patriotske grupe“.

U kampu je bilo njih ukupno 44, 34 dečaka i deset devojčica. Stari su od 12 godina do 23 godine i umesto letnjeg raspusta odabrali su da uče vojne veštine – obučeni u vojne uniforme i sa oružjem u rukama.

Organizatori, ratni veterani, ističu da deca uče preživljavanje u prirodi i da oružje nije pravo.

-To su vežbovne puške koje je vojska nekada koristila na svojim vežbama. Takođe, to su aluminijumski pištolji, nema blage veze sa vatrenim naoružanjem. Mi kao ratni veterani jednostavno želimo da naša deca budu spremna danas-sutra ne daj bože da nas neko napadne, da budu spremna da se brane, – naglašava Željko Vukelić, učesnik oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Organizatori tvrde da se sve radi u skladu sa zakonom i da je kamp prijavljen kao javni skup. Dozvola, ali i finansijska podrška dobijena je od opštine Čajetina i za predsednika te opštine nema ništa sporno.

– Ovo je humanitarni patriotski kamp gde se deca uče tradicionalnim srpskim vrednostima, gde nisu plaćena, kao u ovim rijaliti emisijama. Oni to rade zato što hoće da zaštite sebe, da se spreme za život, – rekao je predsednik opštine Milan Stamatović.

Kamp na Zlatiboru organizovan je po ugledu na kamp u Rusiji, a kampovi ovakve vrste postoje i u drugim zemljama.

Naslovna fotografija: Arhiva UM, parada 2014. u Užicu

- Advertisement -