Ministar Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj  uručio je ugovore o dodeli sredstava za realizaciju programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih Start up centara u Užicu, Priboju  i Arilju. Ukupna vrednost ugovora je 139 miliona dinara za tri centra u Zlatiborskom okrugu.

Ministar Popović istakao je da izgradnjom start up centara Vlada Republike Srbije će im obezbediti ne samo prostor već i najnoviju opremu, umrežiće ih sa ostalim start up centrima u Srbiji, imaće i pravnu, finansijsku, računovodstvenu i marketinšku podršku. Vlada će finansirati i mentorstvo, jer  želimo da mladi koji imaju ideje uz pomoć mentora ih pretvore u proizvod koji ima šansu na tržištu.

Srbija svoju budućnost vidi u digitalnoj transformaciji industrije, a tu ključnu ulogu imaju inženjeri. Srbija je prošle godine ostvarila od izvoza IT usluga milijardu i 150 miliona evra, a očekujemo da do kraja ove godine to bude 1,5 milijardu evra, -naglasio je Popović.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica

Grad Užice za Start up centar dobio je 46 miliona dinara a gradonačelnik Tihomir Petković rekao je da očekuje otvaranje Start up centra u Krčagovu u martu sledeće  godine.

Ovaj Centar je veoma bitan za razvoj grada i biće baza i osnova za formiranje većih institucija poput tehnološkog parka. Mi ćemo se potruditi i da Start up centar funkcioniše na najbolji način na korist mladih Užičana.

Petković je dodao i da je Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj na čelu sa ministrom Popovićem opredelilo još 24 miliona dinara za projekat “Pametna škola” za Prvu osnovnu školu kralja Petra Drugog.

Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj

Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj istakao je ovaj projekat regionalnog inovacionog centra je vredan preko 50 miliona dinara od kojih je 42 miliona izdvojilo ministarstvo.

Inovacioni centar nam je preko potreban i mi možemo da pobedimo u ovoj nemislosrdnoj tržišnoj utakmici i borbi za investitore samo znanjem. Dodatni korak je osnivanje ovog centra koji će privredi Priboja dosta značiti jer ćemo imati dobro obrazovanu radnu snagu,- objasnio je Rvović.

On je dodao da u inovacionom regionalnom centru znanje će pobeđivati na tržištu, tako da se u Priboju neće oslanjati da im pomogne neko drugi.

Dragiša Terzić, predsednik Skupštine opštine Arilje

Dragiša Terzić, predsednik Skupštine opštine Arilje naveo je da će program biti realizovan preko učeničkih star up kompanija.

Ministar je posetio Srednju školu “Sveti Ahilije” i upoznao se sa radom učeničkih kompanija i njihovim rezultatima.

Učenici su postigli izvanredne rezultate na evropskim i svetskim takmičenjima. A po završetku ovog centra uspećemo da proširimo obrazovnu ponudu škole,-rekao je Terzić.

Sa Gradom Užicem projekat inovacionog centra realizuje Regionalna razvojna agencija “Zlatibor” Užice, sa Pribojem Regionalna razvojna agencija “Industrijski parkovi Priboja” a sa Ariljem  Srednja škola “Sveti Ahilije”.

- Advertisement -