Male boginje se pojavile na području Zlatiborskog okruga gde je obolelo je 19 lica, od kojih je 10 sa teritorije Užica, a devet je iz ostalih opština Okruga.

Od maih boginja obolela tri zdravstvena radnika

U informaciji Saveta za zdravlje grada se navodi da je među obolelima i troje zdravstvenih radnika. Sa sednice Saveta za zdravlje Grada Užica apel roditeljima da, ukoliko nisu, vakcinišu svoju decu.

Savet je razmatrao i obuhvat imunizacije dece od malih boginja i konstatovao da je obuhvat za prvu imunizaciju 82% a za drugu 92%, što je nedovoljno da se stanovništvo grada Užica u potpunosti i sa sigurnošću zaštiti od malih boginja. Prema tumačenju imunologa ovaj procenat u oba slučaja treba da bude najmanje 95%.

Male boginje

Morbili (Male boginje) su virusno oboljenje čiji je izazivač Morbilli virus (lat. morbilli – „mala bolest“). Radi se o zaraznom oboljenju, koje se brzo prenosi kapljičnim putem (kijanjem i kašljanjem), a ljudi su jedini poznati prenosioci.

Ulazna vrata Morbili virusu su sluzokoža očiju i gornjih delova respiratornog trakta.

Brzom prenošenju infekcije doprinosi činjenica da je osoba obolela virusom najzaraznija četiri dana pre pojave prvih simptoma i karakterističnih ospi.

Period između infekcije Morbili virusom i pojave simptoma traje od 10-14 dana, a osobe obolele od morbili su najzaraznije kako 4 dana pre tako i do 4 dana nakon izbijanja ospi.

Koji su simptomi malih boginja?

Simptomi bolseti su:

opšta slabost

malaksalost

povišena temperatura ( često preko 40 °C)

kašalj

sekrecija iz nosa i

konjuktivitis praćen crvenilom mrežnjača.

Karakteristična ospa kod se javlja u prvih pet dana od pojave simptoma bolesti. Osip se pojavljuje prvo na licu i vratu, a zatim se širi postepeno na celu površinu kože tela.

Još detalja i kako se lečiti od malih boginje pogledajt OVDE.

- Advertisement -