Novo odeljenje za sterilitet i fertilitet u okviru ginekologije zvanično je počelo da radi u Opštoj bolnici Užice. Tu će bračnim parovima biti omogućeno lečenje neplodnosti jer je odeljenje opremljeno novim 4D ultrazvučnim aparatom od donatora i mikroskopima i drugom opremom koji su nabavljeni sredstvima Ministarstva zdravlja.

Svedoci smo sve većeg broja umrlih na broj rođene dece i ovo je naš doprinos da taj smer promenimo, – rekao je dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.

Dr Jelena Raković Radivojević, direktorka užičke bolnice i dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice

U novom odeljenju će raditi dva doktora nauka, supspecijalista steriliteta i fertiliteta, molekularni biolog i viša medicinska sestra obučena za metode humane reprodukcije.

Načinićemo ogroman početni korak u ispitivanju i lečenju jer u Srbiji svaki sedmi par ima problem sa neplodnošću. Ovde mogu dolaziti parovi koji će proći kroz savetovalište, obavljati niz metoda laboratorijskog  ispitivanja, utvrđivanja hormonskog statusa, bakteriološke obrade…. Počećemo i sa radom intrauterine inseminacije koju je neophodno tri puta uraditi pre nego što parovi dobiju odobrenje od Fonda za vantelesnu oplodnju,- naglasila je dr Milena  Aćimović, načelnica ginekologije užičke bolnice.

Dr Milena Aćimović, načelnica ginekologije

Na otvaranju odeljenja donatorima je zahvalnice uručila dr Jelena Raković Radivojević, direktorka Opšte bolnice Užice ističući značaj njihove humanosti.

Nabavku opreme donirali su EXIT fondacija, Jovan Simić, Fond B92, Udruženje građana “Roditelj” Užice, Nordeus i Henkel iz Beograda, Prvi Partizan Užice, Knez Petrol

- Advertisement -