Turistički poslenici na Zlatiboru počeli su polako da sumiraju rezultate u zimskoj sezoni koja je pri kraju, a kako kažu nadležni iz TO „Zlatibor“, mogu da budu više nego zadovoljni.

– Posebno nas raduje činjenica da smo u januaru imali povećanje broja stranih turista za oko 10 posto u odnosu na prošlu godinu, a i to da je u ovoj godini bilo dosta kineskih turista. Mahom su to bili individualci koji su smeštaj tražili  preko agencija ili bukinga, ali imamo naznake i da će interesovanje kineskih turista za Zlatibor u nekom narednom periodu da se povećava i shodno tome mi smo u principu i odradili već neku promociju. Ugostili smo i predstavnike nacionalne kineske televizije koji su snimili kraću reportažu, a imamo najavu da će i u letnjoj sezoni doći ponovo na Zlatibor, izjavio je za  „Zlatiborpres“ direktor Turističke organizacije, fVladimir Živanović.

Milan Stamatović, Bojana Božanić i Arsen Đurić

Što se tiče promocija turističkih potencijala Zlatibora, TO „Zlatibor“ je imala intezivne sajamske nastupe u Češkoj, Nemačkoj, Holandiji, Bugarskoj. Nedavni nastup u Berlinu, jednom od najvećih sajmova Evrope a i šire, bio je plodonosan po dogovorima koji su sklopljeni sa turoperaterima iz različitih zemalja među kojima je i Kina. Potvrđeno je i učešće TO „Zlatibor“ u Pekingu u okviru zajedničkog projekta turističkih organizacija Srbije i Crne Gore. Inače, posebno interesovanje kod berlinskih turističkih radnika, ali i pojedinaca, izazvala je ponuda za aktivni odmor kao i auto kamp na Zlatiboru.

Veliko interesovanje za Zlatibor pokazali su i posetioci 25. Moskovskog „MITT“ sajma koji je završen juče i na kojem je TO „Zlatibor“ zajedno sa JP „Gold gondola Zlatibor“ nastupila u okviru štanda Turističke organizacije Srbije.Kako je objavljeno na sajtu opštine Čajetina, štand Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije „Zlatibor“ posetili su predstavnici brojnih agencija i organizacija koji rade u Rusiji a žele da sarađuju sa predstavnicima turističke privrede zlatiborskog kraja. Pored ruskih agencija, za saradnju su zainteresovani i Belorusi, Grci i Bugari sa kojima su vođeni konkretni pregovori o budućoj saradnji i organizaciji putovanja na Zlatibor. Saradnja će, kako kažu u TO „Zlatibor“ biti lakše uspostavljena, imajući u vidu da na Zlatiboru postoji Kancelarija za saradnju sa Ruskom Federacijom.Posetioci štanda su  uglavnom bili zainteresovani za ponudu zdravstvenog i verskog turizma, dok je virtuelna tura trasom gondole privlačila nesmanjenu pažnju Rusa. Za Zlatibor su bili zainteresovani i mediji, među kojima Sputnjik, RTS i drugi.

Zlatiborci na sajmu u Moskvi

Tokom sajma, u Moskvi je boravila delegacija opštine Čajetina, na čelu sa predsednikom opštine Milanom Stamatovićem. Rukovodstvo opštine Čajetina sastalo se u rezidenciji oblasti Kaluga u Moskvi sa gubernatorom Kaluge Anatolijem Altamonovim, zamenikom gubernatora Vladimirom Potemkinim , direktorom aerodroma u Kalugi Salvatom Kutusevim, ministrom kulture i turizma u oblasti Kaluga Pavelom Suslovim.

Teme sastanka odnosile su se na razvijanje uzajamne saradnje u oblasti turizma, potencijalni dolazak dece iz Kaluge na sportske kampove tokom leta, zatim razmenu studenata, a bilo je reči i o mogućnostima bratimljenja opštine Čajetina sa nekim gradom u Kaluškoj oblasti.

- Advertisement -