Povodom obeležavanja Svete Trojice, slave Crkve užičke, u spomen na silazak Svetog Duha na apostole u hramovima Crkve užičke služba će biti održana u subotu, 6. juna u 17.00 časova. Litija kreće u 18.00 časova ispred crkve Svetog Đorđa.

Užičanima je upućen poziv iz crkve Svetog Đorđa da prisustvuju svečanoj litiji i da zajedno proslave praznik – Slavu grada.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u nedelju slave jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika – Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

Koliko je veliki praznik, govori i to da se slavi tri dana. Sveta Trojica slavi se i kao krsna slava, negde prvi, a negde drugi i treći dan. Praznovanje se nastavlja čitave sedmice tokom koje se ne posti. Predstavlja uvod u Petrovki post.

Na Trojice se ispunilo Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje.

Još od prvih hrišćana, običaj je da se na ovaj praznik pod u hramovima pokriva travom, a zidovi ukrašavaju zelenim granama.

Tokom molitve, narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

Svete Trojice su slava mnogih gradova, pored Užica tu su i Kraljevo, Kruševac, Požarevac, te beogradske opštine Surčin, Čukarica i Lazarevac.

- Advertisement -