Zanimljiv je podatak da od 110 obrađenih poziva u prvim danima akcije, u 47 ima osnova da inspekcija rada izađe na teren i utvrdi pravo stanje, navode odgovorni iz ministarstva, a prenose agencije.

Projekat sprovodi Ministarstvo za rad Republike Srbije, finansijski potpomognuto od norveške ambasade.

Ideja je da građani anonimno, pozivom na broj 0800 300 307 izvrše prijavu ukoliko su radno angažovani bez zaključenog ugovora o radu, ali i svaku drugu nezakonitost, saopštava ministarstvo.

Predviđeno je da sankcije snose poslodavci, ali ne i radnici koji rade na crno. Prema raspoloživim podacima iz istraživanja 33 odsto poslodavaca zapošljava radnike na crno. Primanja na „na ruke“ prima čak njih 27 odsto. Brojka je sigurno i veća, jer dobar deo onih koji rade na crno, u strahu da ne izgube posao, ne prijavljuju poslodavce.

U sklopu projekta planirano je da se pojača inspekcijski nadzor, sprovođenje edukativnih radionica, kako bi se nelegalni rad sveo na najmanju moguću meru, jer štetu imaju i država, poslodavci, oni koji rade u skladu sa zakonom, a posebno radnici koji gube socijalne beneficije.

- Advertisement -