Vlada donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji, od danas, 20. novembra, do nedelje, 22. novembra, zbog smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha srpskog Irineja.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (90) preminuo je jutros u VMC Karaburma, u kojem je bio hospitalizovan zbog infekcije koronavirusa, nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

Patrijarh je juče bio u izuzetno teškom stanju i bio je priključen na aparate za održavanje rada vitalnih organa.

SPC je na svom sajtu u četvrtak objavila da je stanje patrijarha SPC pogoršano, kao i da se o njegovom zdravlju osim srpskih lekara, brinu i ruski.

Prvi je vest objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom instagram profilu koji je napisao „Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze…“

Srpski patrijarh imao je 90 godina.

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save


Patrijarh srpski Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru gde će u nedelju, 22. novembra, biti služena i sveta zaupokojena liturgija i opelo, piše RTS.

Kako se navodi u saopštenju SPC, objavljenom nakon sastanka Svetog arhijerejskog Sinoda, telo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.

Zdrava Srbija: Večna slava i hvala patrijarhu Irineju


Nakon šest decenija posvećenosti Bogu i srpskom narodu upokojio se u Gospodu Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski g. Irinej, i sa radošću u srcu sećaćemo se njegovih profesorskih dana u Prizrenskoj bogosloviji, upraviteljskih dana u Monaškoj školi manastiru Ostrog, episkopskih godina u eparhiji niškoj i pune decenije na čelu Srpske pravoslavne crkve (SPC) – izjavio je Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije i opštine Čajetina.

– Njegove blage reči i britak um sve do poslednjih dana, iako je već bio ušao u desetu deceniju života, biće nam putokaz kako se treba truditi i šta činiti za svoju pravoslavnu veru i za svoj srpski rod. Neka mu je slava i hvala, večni pomen i carstvo nebesko – istakao je Stamatović, dodajući da će opština Čajetina nastaviti saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i kroz projekte kao što je, prošle godine započeti, budući naučno-obazovni kamp Hilandara na Zlatiboru, – izjavio je lider Zdrave Srbije.

Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC/ Printscreen /danas.rs/

- Advertisement -