Sa lekarima Kliničkog centra pre četiri godine započele su operacije srca u užičkoj bolnici, a ubuduće su najavljene po četiri operacije nedeljno. Na čelu tima je prof. dr Svetozar Putnik iz Kliničkog centra Srbije i zajedno radi sa dr Dankom Grujićem, užičkim kardiohirurgom.

Sto pacijenata je uspešno operisano i to je bio povod da dr Zlatibor Lončar poseti Zdravstveni centar Užice u okviru koga je Opšta bolnica Užice.

– Primićemo još pet lekara i 10 medicinskih sestara a nabavićemo i opremu jer je razvoj  kardiohirurgije od velikog značaja za ceo region. Počeli su da stižu zahtevi pacijenata da se ovde operišu,- istakao je ministar Lončar.

O velikom entuzijazmu beogradskih i užičkih lekara ali i spremnosti tima da se dodatno edukuje govorio je prof.dr Svetozar Putnik. On je istakao da se sada srce u Užicu operiše kao i u Beogradu i drugim centrima po svim standardima.

Dr Danko Grujić, jedini užički kardiohirug izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima i daljim usavršavanjem kadra.

Dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice najavio je obezbeđivanje dodatnog prostora za poluintenzivnu negu odeljenja kardiohirurgije.

A dr Jelena Raković Radivojević podsetila je na početke rada uz donatorsko veče i prikupljanje sredstava, kao i na pomoć opština Zlatiborskog okruga. Veliku zahvalnost izrazila je i prof. dr Miljku Ristiću koji je bio na početku rada ovog tima.

– Ovo je istorijski korak za užičko zdravstvo, – naglasila je dr Radivojević.

Dodajmo, da je u timskom radu edukovano 30 zdravstvenih radnika u užičkoj bolnici i oni se sada bave i drugim oblastima a ne samo kardiohirurgijom.

- Advertisement -