U Domove zdravlja su stigle vakcine protiv bakterije pneumokoke i to će od ponedeljka biti još jedna nova vakcina u obaveznom kalendaru vakcinacije. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da svake godine u svetu umre oko 1,6 miliona ljudi od te bakterije koja izaziva tešku upalu pluća i da su to mahom deca mlađa od pet godina.
Gostujući na RTS-u ministar Zlatibor Lončar je rekao da ni neke zemlje u okruženju (Hrvatska, BiH, Makedonija, Rumunija) još uvek nemaju tu vakcinu u obaveznoj primeni i da se po tome vidi koliko se razmišlja o deci.
– Sve ide o trošku države, vakcina je nabavljena i distribuirana,- poručio je Lončar ističući da je reč o 165.000 doza.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja

Ministar je istakao da odgovorno tvrdi da svih vakcina ima u dovoljnim količinama u domovima zdravlja.
Objasnio je da su OPV vakcine kojima je 29. marta isticao je rok trajanja tog dana povučene iz upotrebe, a da su 30. marta stigle nove količine u roku trajanja, i da mogu nesmetano da se daju.
Međutim, kako kaže, da ne bismo dolazili u situaciju da zavisimo od velikih proizvođača, ulažu se napori da se što više vakcina proizvodi u Srbiji i da se osposobi „Torlak“.
– Sigurno je sposoban da uradi najbolje vakcine na svetu. Ove godine smo uložili dva miliona evra, uložićemo 40 miliona evra, to je naš princip. Dok sam na ovom mestu i imam podršku Aleksandra Vučića radićemo na tome da ne zavisimo od drugih, – istakao je Lončar.
Govoreći o problemu malih boginja i najavi stručnjaka da dolazi period kada one neće biti toliko aktivne, Lončar je rekao da on nije za pristup, da će se nešto samo od sebe desiti zbog boljeg vremena.
Lončar smatra da se dogodilo ono na šta su svi upozoravali, a to je da ćemo, ako ne budemo odgovorni i ako se ne budemo vakcinisali, imati mnogo obolelih i žrtve.
Ministar kaže da je podneto 1.256 zahteva za pokretanje prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu. Podsetio je na dobijene presude kada je reč o tom pitanju i poručio da moramo a budemo ogovorni prema svoj deci u Srbiji.
Izvor: RTS

- Advertisement -